Grad Mostar natječajem traži zamjenika zapovjednika vatrogasaca, uvjeti nisu usklađeni sa Zakonom o vatrogastvu HNŽ

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na stranicama Zavoda za zapošljavanje HNŽ i u novinama Dnevni list, 31.05.2024. godine objavljen je natječaj za više pozicija pri gradu Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Mostar popunjava pozicije Stručnog suradnika za informacijski sustav, Stručnog suradnika za odnose s javnošću i uređenje web stranice Grada, te četiri mjesta u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. U vatrogascima se traže Zamjenik starješine postrojbe u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi, Starješina dispečerskog centra, Šef službe održavanja i Instruktor za stručnu nastavu.

Zamjenik zapovjednika ide u mirovinu

Kako doznaje Hercegovina.info, dosadašnji zamjenik starješine postrojbe (zamjenik zapovjednika) Dragan Velagić ispunio je uvjete za mirovinu, te sada treba odabrati najbolju zamjenu za njega.

U Javnom natječaju tako se navodi:

"Za poziciju 03. Zamjenik starješine postrojbe-čete – Profesionalna vatrogasna postrojba/četa na razdoblje od četiri godine – jedan izvršitelj, navedeni su sljedeći uvjeti:

- VSS-VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog (najmanje 240 ECTS bodova), drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sustava studiranja – diploma visokog obrazovanja strojarske, elektrotehničke, građevinske struke ili iz oblasti zaštite od požara i sigurnosti na radu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- najmanje tri godine radnog iskustva u vatrogasnim jedinicama bez obzira u kojoj stručnoj spremi

- položen ispit za rukovoditelja akcije gašenja požara

- poznavanje rada na računalu

  • tjelesna i psihička sposobnost za obavljanje vatrogasne djelatnosti
  •  
  • Natječaj
  •  

Ono što je problematično kod ovoga natječaja je što nije usklađen sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu Hercegovačko- neretvanske županije. Ovaj Zakon usvojen  je početkom 2023. godine, a u Službenim novinama HNŽ objavljen je 23. veljače 2023. godine.

U tom zakonu, u članku 60. navode se uvjeti za Zapovjednika i zamjenika zapovjednika postrojbe.

Uvjeti za zapovjednika i njegovog zamjenika u HNŽ puno stroži

(1) Zapovjednik profesionalne vatrogasne jedinice rukovodi tom jedinicom, i mora zadovoljavati uvjete utvrđene u pravilniku o unutarnjoj organizaciji profesionalne vatrogasne jedinice ili organa uprave općina i gradova u sklopu kojeg je jedinica, u skladu sa stavom (3) ovog člana.

(2) Zapovjednik profesionalne vatrogasne jedinice ima zamjenika, koji mora zadovoljavati iste uvjete predviđene za zapovjednika jedinice.

(3)Uvjeti iz stava (1) i (2) ovog člana se utvrđuju prema propisima koji se odnose na utvrđivanje radnih mjesta državnih službenika i namještenika organa državne službe s tim da imaju:

a) VII stupanj stručne spreme iz oblasti zaštite od požara, sigurnosti i tehničkih struka, koje se utvrđuju Uredbom o pravilima službe za profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice i vatrogasne jedinice pravnih osoba, koju donosi Vlada Županije na prijedlog Županijske uprave;

b) za zapovjednika i zamjenika zapovjednika da imaju tri godine radnog iskustva u struci u profesionalnim vatrogasnim jedinicama na poslovima zapovjednika voda ili odjeljenja.

c) položen ispit za rukovoditelja akcije gašenja požara.

(4)Iznimno, odredbe u stavu (3) ovog člana se ne odnose na zatečene starješine vatrogasne jedinice do veličine voda, koji na dan stupanja ovog Zakona nemaju VII (sedmi) stupanj stručne spreme, te isti mogu i dalje obavljati te poslove.

(5)U pravilniku o unutarnjoj organizaciji profesionalne vatrogasne jedinice ili organa uprave općine i grada utvrđuju se i nazivi funkcija starješina

Zakon o vatrogastvu hnž

 Preskočen HNŽ, zakon preuzet od FBiH

Ostaje nejasno zbog čega je Grad Mostar uvjet formulirao na način kojim traži "najmanje tri godine radnog iskustva u vatrogasnim jedinicama bez obzira u kojoj stručnoj spremi" umjesto da je kao uvjet postavio "tri godine radnog iskustva u struci u profesionalnim vatrogasnim jedinicama na poslovima zapovjednika voda ili odjeljenja" kao što je navedeno u Zakonu HNŽ-a.

Paralela se može povući sa policijskim činovima, naime u MUP-u ne bi bilo moguće napredovati u čin zapovjednika ili zamjenika zapovjednika sa pozicije običnog policajca uz maksimalno olakšane uvjete.

Kako je moguće da netko tko nema iskustvo kao zapovjednik voda može odmah uskočiti u čizme zapovjednika cijele postrojbe?

Grad Mostar poziva se na Federalni Zakon o vatrogastvu

Upit zbog čega je došlo do neusklađenosti između ovoga natječaja sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu poslali smo i na Grad Mostar. 

Šef službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Arnel Voljevica ovako je objasnio neusklađenost između propisa.

"Ono što je navedeno u javnom oglasu su uvjeti koji su tom radnom mjesto propisani u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara. Pravilnik je rađen prije nego je donesen Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNŽ („Službene novine HNK/Ž“ broj 3/23) a u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH“ broj:64/09) članovi 75.-79.

federalčni zakon o vratogastvu

Na žalost ovo nije jedina razlika između ova dva navedena Zakona. Jasno je da u slučaju suprostavljenih rješenja između federalnog i županijskog zakona prednost ima federalni zakon s obzirom da se federalizam BiH zasniva na načelu „supremacije“ zakona te u slučaju „konflikta“ između dva zakona primjenjuje se federalni jer predstavlja širi pravni okvir koji pokriva cijelu Federaciju BiH," navedeno je u odgovoru iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Vezani članci