GLASANJE MRTVIH, RAST NATALITETA ILI? Na centralnom biračkom popisu stvorilo se 129 tisuća novih birača

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

SIP je nedavno objavio privremeni birački popis koji sadrži ukupan broj birača s pravom glasanja na izborima u BiH, uključujući i one koji glasaju u DKP-ima i putem pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manipulacije biračkim popisim, glasanje mrtvih osoba... Uoči svakih izbora i nakon njih nevladine organizacije, ali i političke stranke, uglavnom one koje izgube izbore, upozoravaju na brojne nepravilnosti u vezi s biračkim spiskovima.

Zbog toga je iznenadno pojavljivanje 129.000 novih birača na centralnom biračkom popisu, u odnosu na podatke iz 2022. godine, izazvalo, najblaže kazano, znatiželju. Iz SIP -a su rekli da se centralni birački popis pravi na osnovu evidencije koju vodi IDDEEA, piše Oslobođenje.

"SIP je nedavno objavio privremeni birački popis koji sadrži ukupan broj birača s pravom glasanja na izborima u BiH, uključujući i birače koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i putem pošte. Također, SIP BiH objavljuje konačni birački popis, koji im dostavlja IDDEEA BiH, najkasnije 45 dana od dana održavanja izbora, a u kome se nalaze samo birači s prebivalištem u BiH. Iz tog razloga se broj birača na privremenom i konačnom biračkom popisu i razlikuje, pojasnili su iz IDDEEA.

Jedna od indicija da se nešto čudno događa bilo bi eventualno povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih osobnih karata, ne računajući one za produženje važenja dokumenta.

"Kada je u pitanju broj zahtjeva za prvo izdavanje osobnih karata, nema povećanja u odnosu na prethodnu godinu. Konkretno, broj osobnih karata s datumom izdavanja za razdoblje 1. 1. 2023. do 30. 6. 2023. godine za osobe koje su prvi put podnijela zahtjev za osobnu kartu iznosi oko 22.350, dok broj prvih osobnih karata s datumom izdavanja za isti period u ovoj godini iznosi oko 21.994, dodali su iz IDDEEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuli su kako je ove, kao i prije deset godina, primljen veći broj zahtjeva za produženje ranije izdatih osobnih karata, jer je ovo period kada ističe rok važenja prvih ličnih dokumenata izdatih neposredno nakon uspostave važećeg sustava. 

Vezani članci