FEDERACIJA Tko može imati beneficirani radni staž i kako se izračunava, a tko birati godine za obračun mirovine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U Federaciji Bosne i Hercegovine postoje zaposlenici koji imaju beneficirani radni staž koji im omogućava da ranije idu u mirovinu. To su policajci, vojska, rudari, građevinski radnici, određena kategorija vozača, radnici izloženi zračenjima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada je riječ o beneficiranom stažu, članovi 30. i 31. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kaže da se u staž osiguranja s uvećanim trajanjem računa vrijeme u kojem je osiguranik radio na naročito teškom, opasnom i po zdravlje štetnom radnom mjestu. Odnosno, poslu na kojem osiguranik poslije navršenih određenih godina života ne može uspješno obavljati svoju profesionalnu djelatnost i za koje je, pored doprinosa za staž osiguranja s efektivnim trajanjem, plaćen doprinos razmjerno stupanj uvećanja staža.

Stupanj uvećanja staža osiguranja ovisi od težine, opasnosti i štetnosti rada, odnosno od prirode posla, a može iznositi najviše 50 posto'', navodi Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, prenosi Fokus.ba.

Maksimalno može biti šest mjeseci beneficije po godini staža osiguranja. Dakle, osobe koje obavljaju rizične i opasne poslove za 30 godina staža mogu dobiti bodove za 40 godina.

Odnosno, umjesto jedne godine staža mogu imati maksimalno godinu i po.

Objasnio je kako se izračunava beneficirani radni staž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osiguraniku se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem samo za vrijeme koje je radio puno radno vrijeme, tj. koje je efektivno proveo na radu, ukoliko drugim propisom nije drugačije određeno'', rekao je Kvesić.

Što se tiče osobnih bodova kod izračuna mirovine, bodovi se utvrđuju na temelju plaće, odnosno, plaće radnika i prosječne plaće za svaku godinu ostvarenog staža osiguranja. Dakle, nema posebnog propisa o iskazanom broju osobnih bodova za beneficirani staž.

''Policajcima se visina penzije određuje na temelju pet najpovoljnijih godina a vojsci na temelju pet posljednjih godina'', kazao nam je Kvesić.

Odluku o radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem, pravilnikom utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Vezani članci