ERS traži koncesiju za novu solarnu elektranu u Hercegovini, a prethodnih ni na vidiku

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Elektroprivreda Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za treću veliku solarnu elektranu. Iako u ovoj kompaniji stalno ističu kako su okrenuti energiji iz sunca, prethodne dvije elektrane za koje su dobili koncesiju daleko su od puštanja u rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, oni sada žele koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Trebinje 3“ na području ovog grada.

Instalirana snaga elektrane je 53,6 megavata s godišnjom proizvodnjom od oko 85,5 gigavat sati, piše Capital.

Vrijednost ove potencijalne investicije procjenjuje se na 84,2 milijuna maraka, a koncesija bi se trebala zaključiti na razdoblje od 50 godina.

ERS bi po osnovu jednokratne koncesijske naknade za ustupljeno pravo trebala uplatiti 842.049 KM, kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

„Nadležni organ za provođenje pregovaračkog postupka za dodjelu koncesije je Ministarstvo energetike i rudarstva, koje će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke dostaviti Vladi izvještaj o provedenom pregovaračkom postupku, prijedlog rješenja o dodjeli koncesije i prijedlog ugovora o koncesiji“, stoji u odluci Vlade Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prema Zakonu o koncesijama RS postoji mogućnost da se ugovor dodijeli putem pregovaračkog postupka, ako samoinicijativna ponuda dođe od javnog poduzeća koje obavlja djelatnost od općeg interesa.

Po istom modelu ERS je dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane „Trebinje 1“ u listopadu 2020. godine.

Nakon toga ERS je mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN) omogućio da preuzme 70 posto vlasništva u ovom projektu preko istoimenog poduzeća.

Snaga elektrane je 72,92 megavata, procijenjena godišnja proizvodnja 108,7 gigavat sati, a vrijednost investicije nešto preko 100 milijuna KM.

Iako je trebala biti izgrađena za dvije godine, to do danas nije učinjeno.

U studenom 2022. godine ERS je dobio i koncesiju za solarnu elektranu „Trebinje 2“.

Ugovor su potpisali ministar energetike i rudarstva RS  Petar Đokić, glavni direktor ERS-a Luka Petrović i izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a Jovica Vlatković.

Njene karakteristike kao i vrijednost su identične kao i za SE „Trebinje 3“. Međutim, osim ishodovanja ekološke dozvole, malo što je urađeno na ovom projektu.

Vezani članci