EKSPANZIJA TURIZMA U TREBINJU Svi pokazatelji ukazuju da će ova godina biti rekordna

Z. Lojpur/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Trebinje u proteklih nekoliko godina bilježi stalni rast broja turista na godišnjoj razini. Moglo bi se reći da je ekspanzija turizma u Trebinju počela nakon korone, kada su ljudi nakon lockdown-a pohrlili na putovanja, a mnogi od njih su za destinaciju odabrali Trebinje. To ljeto nakon pandemije koronavirusa bilo je rekordno kada se radi o broju registriranih noćenja u Trebinju. Nakon toga, svaka godina bila je bolja od prethodne, kada su službeni podaci kojima raspolaže Turistička organizacija Trebinje u pitanju. Svi pokazatelji ukazuju na to da će i ova, 2024. godina biti rekordna i da će nadmašiti prošlogodišnji rekord koji iznosi 201 tisuću registriranih noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistička predsezona je ove godine bila izuzetno uspješna u Trebinju, pa je u razdoblju od svibnja do rujna zabilježeno 130 tisuća noćenja. Stoga, u Turističkoj organizaciji Trebinje očekuju još jednu rekordnu godinu kada je broj turista u pitanju.

‘‘Grad Trebinje i vjerujem svi turistički radnici u gradu su izuzetno zadovoljni s rezultatima kompletne turističke godine, ne samo turističke sezone. Ako bi pričali o nekim brojkama mi već sada, zaključno s rujnom, imamo 180 tisuća registriranih noćenja, a ako znamo da do kraja godine imaju još tri mjeseca, a imamo još i zbrajanje privatnog smještaja, apsolutno već sada nemamo dilemu da će ova godina premašiti rekord te prošle godine, kada smo imali 201 tisuću registriranih noćenja. Te brojke govore da je godina i sezona bila izuzetno dobra i ako se sjetite, ogromna turistička kretanja su počela već početkom travnja, možda jedna zanimljiva informacija za vaše gledatelje je da je samo od svibnja mjeseca pa zaključno s rujnom bilo 130 tisuća registriranih noćenja tako da to najviše govori u prilog koliko je ta predsezona i sezona bila izuzetno dobra u Trebinju‘‘, rekao je za Hercegovina.info Nikola Kokić iz Turističke organizacije Trebinje.

Kokić kaže da je pored turista iz zemalja regije, sve više onih koji dolaze iz zapadnoeuropskih zemalja, Skandinavije, Turske, Grčke, ali i iz zemalja cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘‘Najviše turista dolazi iz Srbije, naravno i iz Bosne i Hercegovine, ali i iz ostalih zemalja regije. Oni koji prvi put posjete Trebinje su uistinu oduševljeni, bar po povratnoj reakciji koja dolazi do nas i nerijetko se ponovo vraćaju u Trebinje. Ono što posebno raduje je da je sve veći broj turista iz zapadnoeuropskih zemalja, imamo goste i s bliskog istoka, a u posljednje vrijeme dosta turista dolazi iz Grčke i Turske‘‘, kaže Nikola Kokić za naš portal.

Nakon ljetnih mjeseci dolazi razdoblje kada turistički radnici na sajmovima turizma razmjenjuju iskustva i pokušavaju poboljšati turističku ponudu gradova koje predstavljaju. Seoski turizam je nešto čemu treba posvetiti više pažnje, smatra Nikola Kokić.

‘‘Što se tiče planova Turističke organizacije znate da je ovo razdoblje kada prođu najjači turistički mjeseci tada turistički radnici odlaze na sajmove da promoviraju sve to što njihovi gradovi nude. U ovom slučaju, naš grad i naša TO za petnaestak dana planira ići na Sajam turizma u Kragujevcu, to je sajam koji naglašava seoski i ruralni turizam, tako da je to možda neki naglasak kojem se treba posvetiti više u narednom razdoblju‘‘, mišljenja je naš sugovornik.

Nakon sezone turističkih sajmova slijede pripreme za novogodišnje i božićne blagdane u kojem će, sudeći po dosadašnjoj praksi, veliki broj turista iz regije posjetiti grad na Trebišnjici. Na kraju godine, podvlači se crta, a ono što raduje turističke radnike u Trebinju je da će ovo po svim prognozama i dosadašnjim pokazateljima za tekuću godinu, biti rekordna turistička godina u gradu na Trebišnjici.

Vezani članci