DEVASTACIJA RIJEKE U KONJICU 'Klizišta su rezultat radova na izgradnji mini hidroelektrane'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Aarhus centar u BiH je na osnovu prijave stanovnika općine Konjic pokrenuo inicijativu za inspekcijski nadzor u vezi s ekološkom štetom koja prijeti rijeci Kraljuštici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom obilaska terena 8. listopada 2024. godine, lokalni mještani su primijetili klizišta uz korito rijeke, koja su prema njihovim tvrdnjama nastala kao rezultat radova na izgradnji mini hidroelektrane (mHE). 

Prema mišljenju mještana, klizišta su stvorila blokade u koritu rijeke što je izazvalo poplave u selu Kralupi, smještenom na ušću rijeke. Problem je dodatno pogoršan nedavnim obilnim padalinama, koje su zahvatile regiju prije nekoliko dana, uzrokujući porast vodostaja i dodatne poplave. Oštećene su i cijevi koje su napajale hidroelektranu, što je vidljivo na terenu, priopćio je Aarhus centar u BiH.

Zatražen inspekcijski nadzor

Lokalna zajednica već duže razdoblje ukazuje na zabranu pristupa koritu rijeke, uz postavljene kapije i katance, što je otežalo kontrolu i pristup javnosti.

Aarhus centar u BiH uputio je službeni zahtjev za inspekcijski nadzor s ciljem procjene trenutne štete i sprječavanja daljnje devastacije prirode. 

„Pozivamo nadležne institucije na hitnu reakciju kako bi se spriječilo dalje širenje klizišta i osigurala zaštita lokalne zajednice i ekosustava rijeke Kraljuštice“, poručila je Emina Veljović, izvršna direktorica Resursnog Aarhus centra u BiH.

Vezani članci