FOTO  'Dan roza vrpce' obilježen u Livnu, mamografski uređaj van funkcije već tri godine

A. Vejzagić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke “Bistrica“ danas je organizirala „Dan roza vrpce“. Članice udruge dijelile su promotivni materijal, a građani su mogli donirati određeni novčani iznos kako bi podržali rad udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojke su svaku godinu sve ružnije i ružnije. Činjenica je da je u našoj Županijskoj bolnici samo od prvog do ovog mjeseca operirano 19 osoba i da su 13 karcinoma u tom pronašli. To je puno veći broj od prošle godine. Otišla sam posjetiti jednu ženu, a tamo sam zatekla tri, strašno“ kazala je Slavica Gotovac, predsjednica Udruge oboljelih od karcinoma dojke „Bistrica“.

Kada je u pitanju ova bolest u Hercegbosanskoj županiji prednjači karcinom pluća, debelog crijeva i dojke.

"Svake godine između 15 i 20 posto ukupne smrtnosti otpada na maligne bolesti. 2022. godine imali smo 9 umrlih žena od karcinoma dojke, 2023. godine 7 i do osmog mjeseca ove godine imamo već 9 žena koje su umrle od karcinoma dojke“, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, dr. Diana Mamić.

"Žalosti me da svake godine pričamo o važnosti prevencije, a mi u Županijskoj bolnici već tri godine nemamo mamograf. To je doista neozbiljno i neodgovorno od svih onih koji se trebaju pozabaviti s tim, i ono što me veseli da je konačno pokrenuta javna nabava, žalbeni postupak je u tijeku i uvjeren sam da će Županijska bolnica uskoro imati novi, dobar mamograf koji će biti na usluzi svim ženama s prostora cijele županije, da im možemo pružiti što bržu, bolju i adekvatnu dijagnostiku upravo u toj prevenciji“, kazao je gradonačelnik Grada Livna, dr. Darko Čondrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliki je značaj prevencije ove, ali i drugih teških bolesti, posvjedočila nam je i članica udruge Bistrica Marija Pendić. 

"Mi smo suočeni s tim, jednostavno se s tim moramo nositi, život ide dalje“, naglasila je Marija.

Cilj ovog događaja je još jednom skrenuti pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, a posebice na žene kod kojih je karcinom dojke najčešća vrsta malignog oboljenja.

Vezani članci