ČUDAN NATJEČAJ Državni monopolist iz Trebinja za usluge medijske promocije izdvaja 750.000 KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Poduzeća u okviru „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) uživaju monopolistički položaj, ali i dalje izdvajaju stotine tisuća maraka za medijsko predstavljanje i promociju, iako im to ne donosi nikakav rezultat, piše Capital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od onih koje u tome prednjači su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koje ulažu u promociju više nego ozbiljne turističke destinacije i trgovački lanci.

To potvrđuje i jučer raspisan natječaj vrijedan preko 750.000 KM, kojim se traže usluge medijskog predstavljanja poduzeća diljem Republike Srpske, na televiziji, internet portalima i u tiskanim medijima.

Zahtjevi kroz tehničke specifikacije po pitanju opreme su takvi da ih rijetko tko na tržištu može ispuniti, što im možda i jest namjera.

Naime, oni koji žele raditi za HET ovaj posao moraju imati sedam televizijskih kamera, četiri snimateljske ekipe, tri fotoaparata, šest jedinica za montažu materijala, rasvjetna tijela i uređaje za snimanje zvuka, dron za snimanje iz zraka te kameru za podvodno snimanje.

S manje opreme i ljudstva snimane su visokobudžetne serije i filmovi, što pokazuje da uprava HET-a ima na umu neku od domaćih televizija koja ispunjava ove uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog tome govori i zahtjev da budući partner mora imati i TV stanicu koja pokriva regije Foče, Bijeljine, Doboja i Banjaluke, dok u domaćem Trebinju mora imati studio iz kojeg se može emitirati program uživo.

„Postoji potreba za česta gostovanja naših predstavnika u televizijskim emisijama i zbog toga je nužno da postoji studio u Trebinju koji može realizirati gostovanja uživo“, navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

U HET-u zahtijevaju izuzetnu ažurnost po svakom njihovom zahtjevu. Tako od potencijalnih ponuđača traže garanciju da će sadržaj dostavljen do 22 sata navečer biti objavljen ujutro u tiskanom izdanju novina.

Kada je riječ o portalu, rok za objavu je dva sata od primitka sadržaja.

Budući poslovni partneri, ako planiraju raditi ovaj posao, moraju imati promet u prošloj godini od minimalno 900.000 KM.

Prošle godine ovaj posao je dodijeljen firmi „Port marketing“ iz Banjaluke, koja je osnovana prije dvije godine i koja je u 2023. godini imala jednog zaposlenog. Kao vlasnik i osnivač naveden je Đorđe Bojić.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović kaže da ovdje postoje dvije pretpostavke.

„Prva je da se preko ovog posla plaća nešto ranije dogovoreno, a vezano za izbore, dok se po drugoj može raditi o izvlačenju novca u privatne džepove“, smatra Golubović.

Dodaje da bi zakonom trebalo zabraniti javnim poduzećima da se ovako ponašaju.

„Imamo poduzeće koje nema konkurenciju na tržištu, odnosno sve što proizvedu bit će otkupljeno i plaćeno, što znači da je trošenje novca u ove svrhe apsolutno besmisleno“, zaključio je.

Vezani članci