CIJENE U BiH RASTU Potrošači na udaru, vlasti bez konkretnih mjera

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U nekoliko proteklih dana saznali smo kako će u BiH poskupjeti brojni proizvodi koje svakodnevno koristimo, no još uvijek nema odgovora vlasti na najavljeno divljanje cijena, pišu Nezavisne novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi za povećanje cijena

Poljoprivrednici su najavili da će duga ljetna suša i veliki uvoz voća i povrća rezultirati povećanjem cijena ovih proizvoda.

Istovremeno, proizvođači kave predviđaju rast cijene ovog, za mnoge omiljenog napitka. Očekuje se da će cijena kilograma kave već u listopadu iznositi između 22 i 23 marke.

Ako vam ovo poskupljenje ne smeta jer pijete čaj, kojeg zaslađujete medom, ni vi nećete biti pošteđeni. Pčelari tvrde da cijena kilograma meda već doseže 30 maraka.

Dok građani s nestrpljenjem iščekuju novi val poskupljenja i smatraju da je čaša odavno prelivena, nadležne institucije šute, a mjere za zaustavljanje rasta cijena još nisu na vidiku.

Potrebna reakcija vlasti

Borci za zaštitu potrošača podsjećaju kako su entitetska ministarstva tijekom ove godine uložila određene napore, no ozbiljniji rezultati izostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Federaciji BiH, primjerice, zaključane su cijene za nekoliko proizvoda, dok je u Republici Srpskoj pokrenuta kampanja "Društveno odgovorni", no oba su programa na dobrovoljnoj osnovi, prepuštena dobroj volji trgovaca.

Umirovljenici najugroženiji

"Vrijeme je pokazalo da su mjere koje su provele entitetske vlade bile dobre, no nažalost, samo kozmetičke prirode", kaže Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača Srednje Bosne Travnik.

Dodaje kako vlade nemaju strategiju za pomoć najugroženijima, poput umirovljenika i onih s niskim primanjima. "Mlijeko od dvije KM onome tko ima 4.000 KM primanja ne znači mnogo, no za one koji žive s 300 KM mjesečno, ono je gotovo nedostižno", ističe Arnautović.

Ekonomisti pozivaju na hitne mjere

Ekonomist Milenko Stanić također smatra da vlasti trebaju hitno reagirati na seriju poskupljenja, posebno kad je riječ o hrani.

"Apsolutno je neophodna reakcija, posebno za ključne prehrambene proizvode. U našoj sindikalnoj potrošačkoj košarici troškovi za hranu čine 45 posto ukupnih izdataka", kaže Stanić, dodajući kako su cijene povrća na tržnicama u stalnom porastu.

Dosadašnji potezi vlada Federacije i Republike Srpske uglavnom su se svodili na ubjeđivanje trgovaca da se odreknu dijela marže. Neki su to prihvatili, no građani tvrde da u svojim novčanicima nisu osjetili olakšanje, s obzirom na opći porast cijena.

Vlada Republike Srpske je 4. travnja 2024. usvojila Uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, no ona je bila na snazi do 30. lipnja, nakon čega nije produžena. Kampanja "Društveno odgovorni", pokrenuta 1. kolovoza, nastavila je s dobrovoljnim pristupom trgovaca, no obuhvaćeni su samo neki proizvodi.

S druge strane, u Federaciji BiH je od 20. lipnja krenuo treći krug projekta Federalnog ministarstva trgovine, uz podršku udruga poslodavaca, potrošača i sindikata, koji će trajati tri mjeseca. Međutim, cijene su zaključane za samo 50 proizvoda.

Iz Federalnog ministarstva trgovine najavili su nastavak akcije do kraja godine, a popis proizvoda koji će biti obuhvaćeni bit će poznat početkom sljedećeg tjedna. Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske na upit medija nije odgovorilo.

Vezani članci