BUTUROVIĆ POLJE Totalno uništeno 16 kuća, mještani očekuju obnovu čim prije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Situacija u Buturović Polju se normalizira, a putna infrastruktura pretrpjela je ogromna oštećenja. Regionalni put od Buturović Polja uzvodno prema Jaseniku uništen je na nekoliko mjesta zbog odrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 20 sela nema putnu infrastrukturu, odsječena su, a do njih se dolazi makadamskim šumskim planinskim putevima. Mještani iz tih sela većinom su evakuirani. Smješteni su u kućama i stanovima kod rodbine, prijatelja ili u hotelima u Konjicu. Za sanaciju regionalnih puteva Vlada HNŽ izdvojila je 3,4 milijuna KM. 

Put od Čelebića preko Trusine do Buturović Polja je prohodan, ali se u dolinama rijeka uz korita mogu vidjeti odroni i klizišta. Još uvijek u koritima rijeka ima dosta kamena, drvne građe, blata kao i u dvorištima kuća, piše BHRT.

Mehanizacija je i danas na terenu na raščišćavanju. Potrebni su mali bageri za raskopavanju terena i čišćenju od blata i smeća. Uredna je vodoopskrba i isporuka električne energije. Dostupan je telekomunikacijski signal. Komisija za procjenu štete je na terenu. Prve procjene su štete u vrijednosti od 70 milijuna KM. 

Totalno uništeno 16 kuća

Mještani očekuju da im što prije nadležni obnove kuće. U Buturović Polju totalno je uništeno 16 kuća. Poplave su odnijele 5 života. Oko 300 mještana s područja Konjica direktno su pogođeni poplavama, uništeni su ili su im ugroženi objekti zbog oštećenja i potencijalnih klizišta. 

Radi se na osposobljavanju kontejnerskog naselja od 20 stambenih kontejnera za mještane koji su ostali bez kuća. Kontejneri su donacija Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske. Kontejnersko naselje smješteno je u Goranskom polju na svega 2 kilometra od Buturović Polja s vodovodnim i elektro priključcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava u osnovnim školama u Seonici i Parsovićima i dalje se odvija online zbog uništenih puteva prema mnogim selima u dolini Neretvice i Seonice. Za učenike s područja mjesne zajednice Neretvica i Buturović Polja organiziran je prijevoz do srednje škole u Konjicu radi pohađanja nastave.

Vezani članci