BORIS HARA EUROPOM Jeste li se ikada pitali tko olujama, ciklonama i prirodnim katastrofama daje imena

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Najčešće spominjano ime ovih dana je Boris. Boris hara Europom, odnosi živote, izaziva bujice i poplave. Ljeto je preko noći pretvorio u hladnu jesen pa čak i u zimu. Nećemo o Borisovim nedjelima, već o tome kako je dobio ime, počinje Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada su se imena oluja birala nasumično ili su nazivane po danima svetaca. Oluje su ponekad bile poznate i po imenu mjesta koje su pogodile, poput Velikog uragana Galveston iz 1900. godine.

Prirodnim katastrofama ženska imena

Američki nacionalni meteorološki centar 1953. je izradio prvi popis imena za oluje sjevernog Pacifika. pri čemu je prvom uraganu sezone dao ime koje počinje slovom A pa nastavio abecednim redom. Do 1979. koristila su se samo ženska.

Tu su praksu ubrzo preuzele Australija i novi Zeland, također koristeći samo ženska imena u imenovanju uragana i oluja. Tako je bilo sve dok se feministkinja Roxcy Bolton nije javno usprotivila tome da se žene poistovjećuje s prirodnim katastrofama i pokrenula kampanju koja je urodila plodom.

Od 1979. do danas rotira se šest popisa muških i ženskih imena, s povremenim izmjenama. Primjerice, nakon uragana Katrina koji je 2005. poharao New Orleans, niti jedna druga oluja ne može nositi to ime. Umjesto Katrine, na popis je dodano ime Katia. Od 1953. do danas “umirovljena” su 94 imena.

Jedan od najrazornijih uragana u povijesti bio je ciklon Bhola koji je 3. studenog 1970. pogodio Bangladeš i indijski Zapadni Bengal, odnijevši živote više od pola milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EUMETNET i WMO

Postoji šest abecednih popisa imena za atlantske uragane, koje održava Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i oni se izmjenjuju svakih šest godina. Ciklona koji se razvija dobiva ime kada službeno postane tropska oluja.

Oluji se daje ime samo ako prelazi brzinu vjetra od 119 km/h i popraćena je olujnom kišom.

U Europi je imenovanje ciklona 2013. pokrenula Radna skupina za suradnju između europskih prognostičara pod EUMETNET-om, krovnom organizacijom europskih nacionalnih meteoroloških službi.

Od 2017. Europa je podijeljena u pet zona, unutar kojih meteorološke službe surađuju kako bi zajednički imenovale najnoviji fenomen.

Hrvatska spada u zonu koja srednjeg dijela Mediterana, zajedno s Italijom, Slovenijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Maltom. Ime oluji najčešće daje zemlja koja prva izda upozorenje na nju ili ona kojoj oluja najviše prijeti.

Praksa je pokazala da javnost bolje reagira, odnosno ozbiljnije shvaća upozorenja, ako oluja na koju meteorolozi upozoravaju, nosi ime. Borisu je ime nadjenuo EUMETNET.

Vezani članci