BILEĆA - LJUBINJE Požar se proširio i ide ka domovima, nemoćni vatrogasci i ljudstvo tvrde da je podmetnut

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vatra je izbila uz regionalnu cestu Bileća – Ljubinje i velikom brzinom zahvatila šumu i nisko raslinje. U popodnevnim satima u ispomoć su stigla tri helikoptera i petnaest pripadnika Oružanih snaga BiH iz Bileće. Trojica vatrogasaca lakše su ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Bileće izbio je novi požar koji se približio naseljenom mjestu, te je sada prioritet staviti ga pod kontrolu, nakon čega slijedi gašenje požara kod Nevesinja i Gacka, izjavio je za Srnu direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

„Do prije sat vremena gasili smo požar na Tjentištu, ali mi je v.d. direktor Civilne zaštite Boris Trninić javio da se pojavio veliki požar kod Bileće, te da je ugroženo selo, jer je požar stigao do kuća, pa smo se prebacili na to područje“, rekao je Kusturić.

S obzirom na to da je vatra zahvatila veliku površinu, vatrogasci i ljudstvo angažirano na požarištu nemoćni su spriječiti širenje vatre. Prema riječima bilećkih vatrogasaca, helikopteri uspijevaju zaustaviti udarne valove vatre. Požar se širi prema selima Bodenik, Granica i Šobadine.

„Požar je podmetnut, ne znamo od koga, imamo ozlijeđenog kolegu, otrovao se dimom, prebačen je u Trebinje, još dvojica kolega su ozlijeđena, jedan je ozlijedio nogu, drugi se otrovao dimom“, naveo je Radojica Čuknić, vatrogasac Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatra je zahvatila i stupove niskonaponske mreže, kojom se stanovništvo tog dijela bilećke općine opskrbljuje strujom. Ljudstvo angažirano na terenu pokušava kontravatrama spriječiti daljnje širenje požara.

„Prijeti selima Bodenik, Granica, Šobadine i Zvijerina te planini Viduša“, pojasnio je Radomir Radmilović, zamjenik zapovjednika Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bileća.

Iako još nema točnih podataka, opožarena površina na području Bileće u posljednjih petnaest dana procjenjuje se na više tisuća hektara šume i niskog raslinja. Vatrogasci kažu da je ovo jedna od najtežih godina i apeliraju na stanovništvo da se suzdrži od paljenja vatre na otvorenom.

„Čini mi se da ovo nije nehat, ovo je čista namjera, ne bih želio ulaziti u taj dio posla, to je posao nadležnih organa, ali definitivno, ovo je čista namjera“, dodao je Radmilović.

Uz malobrojne vatrogasce i pripadnike oružanih snaga, u gašenju su angažirani i šumari Šumske uprave Bileća.

Iz Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice naveli su da su, zbog teškog terena, posljednjih dana imali veliki broj kvarova na vozilima, što im usporava dopremanje vode na teren.

Krak požara kod sela Simijova za sada ne prijeti imovini mještana.

Vezani članci