BIH PRISTUPILA DIGITALNOJ EUROPI Što to znači za građane i tko će imati najveću korist

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Bosna i Hercegovina je pristupila Programu "Digitalna Europa". To znači da će zainteresirani građani, nevladine organizacije, javne uprave i preduzeća iz BiH dobiti priliku konkurirati za bespovratna sredstva u iznosu od 1.5 milijardi KM. Proračun projekta za razdoblje od 2021 - 2027. iznosi 7,5 milijardi eura i namijenjen je unapređenju digitalne transformacije, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približiti digitalnu tehnologiju građanima, biznisima i javnoj upravi u Europskoj uniji i državama pridruženim programu, te izgraditi digitalnu infrastrukturu, osnovni je cilj ovakvog Programa.

“Naš projekt je započeo 2021. godine. Fokusirao se na uspostavljenje digitalnih inovacijskih hubova u BiH. Ova četiri digitalna inovacijska huba su temelj za provođenje programa digitalna Europa u BiH, s obzirom na to da će nuditi usluge koje su potrebne za provođenje digitalizacije”, kaže Eva Naher, programska direktorica u GIZ BiH.

Na ovaj način BiH će se približiti ekonomiji i društvu EU, koristiti njene tehnološke kapacitete, ali i generalno, digitalizaciju. Međutim, najveću korist od ovog projekta, imat će mala i srednja poduzeća.

U smislu da će, uz zainteresirane građane, nevladine organizacije i javnu upravu, dobiti priliku konkurirati za bespovratna sredstva u iznosu od 1.5 milijardi KM. Iznos može biti i povećan. No, da bi se podigla svijest o mogućnostima koje Program nudi, za više od 700 kompanija, EU je organizirala obuku.

“Nama je bila izuzetna čast da budemo jedan od četiri huba koji su uspostavljeni inicijativom EU i da u tom pilot programu prođemo kroz 100 tvrtki kojima smo ponudili različite razine digitalizacije. Ulaskom u Digitalnu Europu dobivamo veće pristupe resursima, mreži, financiranjima”, kaže Edin Škaljić, direktor Digital Storm DIH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako BiH u mnogo čemu kasni, u ovom slučaju srušila je rekord, jer je dogovor postignut za četiri mjeseca, zadovoljan je resorni ministar Edin Forto, koji je ovaj važan sporazum ovjekovječio simbolično, digitalnim potpisom.

“Danas će to potpisivanje biti simbolično, ja ću, kao, nešto potpisati, ali ja sam to već potpisao, digitalno, certifikatom koji mi je izdala UNO”, poručuje Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH kaže da su isključivo tri stvari značajni elementi programa.

“Prva je umjetna inteligencija, tema koja je svakako aktualna u cijelom svijetu. Druga je superkompjuteri, kroz digitalnu revoluciju. Međutim, nije to samo umjetna inteligencija, nisu to samo strojevi i uređaji, nego je značajna i treća komponenta vještina, ljudskih resursa”, dodaje Sattler.

Međutim, ne vjeruju svi niti u proces digitalizacije, niti u proces tranzicije. Nije da otpora ovoj ideji nema.

“Ima, recimo, jedna institucija u BiH koja je odbila digitalizirati jedan proces. Upravo smo tražili da kroz zakon odobrimo digitalizaciju, da se ne mora ići i na tehnički pregled, i u MUP i na još nekoliko adresa da bi registriralo vozilo, nego da se sve omogući na jednom mjestu. Oni su rekli, a što će raditi moji zaposleni u MUP-u?”, kaže Forto.

Ima stotinu drugih stvari koje oni mogu raditi, uvjerava ministar, podsjećajući na to da su, svakako, za tranziciju koja je pred nama, bh. državne institucije potkapacitirane.

Vezani članci