AŽURIRANI REZULTATI IZBORA Kordiću preko 10.000, Rahimiću preko 8.000, Kajanu skoro 3.000 glasova

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je u utorak u 15:00 sati nove rezultate Lokalnih izbora, nakon obrađenih 94,35 posto biračkih mjesta, odnosno 4.725 od ukupno 5.008.
Najnoviji podaci pokazuju da nema značajnih promjena u odnosu na jučerašnje rezultate, a gradonačelničke i načelničke pozicije uglavnom ostaju nepromijenjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Mostara, aktualni gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH) vodi s 10.643 glasa na Gradskoj listi, dok njegov protukandidat Đani Rahimić iz SDA ima 8.306 glasova.

Prema dosadašnjim neslužbenim saznanjima, HDZ BiH mogao bi osvojiti 15 mandata u Gradskom vijeću Mostara. Hrvatska republikanska stranka (HRS) zadržat će svoja tri mandata, dok će novi politički subjekt, Hrvatska lista za jug, kao i HDZ 1990, imati po jedan mandat. Na taj način stranke s hrvatskim predznakom imale bi dovoljno ruku u Gradskom vijeću Mostara i sigurnog gradonačelnika, piše Fena.

HDZ BiH također dominira u općinama i gradovima s hrvatskom većinom, uključujući Neum, Ravno, Čapljinu, Stolac, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Kupres, Livno, Vitez, Novi Travnik, Usoru, Domaljevac, Orašje i Odžak.

Ipak, u općini Žepče, HDZ BiH je izgubio načelničku poziciju u tijesnoj borbi. Kandidat SDA Suvad Hadžić vodi s 4.764 glasa, dok Mato Zovko iz HDZ-a BiH ima 4.434 glasa. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, pripisao je ovaj neuspjeh oporbenom hrvatskom bloku Hrvatski demokratski savez (HDS), koji je prema njemu “odvukao” oko dvije tisuće glasova, čime je pomogao SDA-u.

S druge strane, u Tomislavgradu je kandidat Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP), Ivan Buntić, pobijedio na izborima za načelnika, dok je Zdravko Marošević izabran za načelnika Vareša, kao kandidat Hrvatskog demokratskog saveza (HDS). U općini Prozor-Rama, Jozo Ivančević ostaje načelnik, gdje je već godinama oporba HDZ-u BiH, javila je Fena.

Vezani članci