BANJA LUKA Zbog meningitisa hospitalizirano 11 djece, najmlađe ima šest mjeseci

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci trenutno je hospitalizirano 11 djece s dijagnozom meningitisa - potvrđeno je za Fenu u UKC RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađe dijete ima 6 mjeseci, a najstarije 12 godina. Kako dodaju u UKC-u, na Klinici za dječje bolesti hospitaliziraju se samo djeca do 15 godina s neuroinfekcijama.Kada je riječ o simptomima kod oboljele djece, prisutan je opći infektivni sindrom i pozitivni meningealni znakovi. Svi su trenutno stabilni - navode u UKC RS.

Prvi slučajevi virusnog meningitisa pojavili su se krajem prošlog tjedna, kod dvoje djece iz Kotor Varoša i jednog djeteta iz Banja Luke.

Prema riječima liječnika, virusni meningitis je blaži oblik meningitisa. Najčešći uzročnici su infekcije enterovirusima u ljetnim i ranim jesenskim mjesecima, ali mogu biti i drugi, poput arbovirusa ili herpes simplex virusa.

Simptomi često nalikuju gripi, pa se temperatura i glavobolja mogu javiti prije nekih karakterističnih tegoba poput ukočenog vrata, povraćanja ili osjetljivosti na svjetlo.

Obično traje četiri do osam dana bez komplikacija, ali moguć je i teži tijek s pojavom poremećaja svijesti i epileptičkih napadaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje je obavezno u bolnici uz opće mjere podrške.

Vezani članci