PRVA POBJEDA DINAMA Kulenović i Petković srušili Salzburg

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Debitantski nastup Danijela Jumića u ulozi zamjenika Nenada Bjelice na Dinamovoj klupi okončan je pobjedom u Salzburgu koja bi, gledajući iz današnje perspektive, mogla biti vrijedna proboja u nokaut fazu Lige prvaka. Naravno, za taj doseg Modri moraju osvojiti još dosta bodova. Opet, nakon izdanja protiv Monaca i Salzburga to ne izgleda neizvedivo. Štoviše, uspije li Dinamo u idućem kolu Lige prvaka pobijediti Slovan u Bratislavi, iduća faza natjecanja bit će vrlo blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelica se u Salzburgu odlučio za formulu koja mu je nedavno donijela neriješeni rezultat protiv Monaca u Zagrebu, s trojicom stopera, zgusnutim veznim redom i Martinom Baturinom na poziciji fantasiste, a jedinu razliku u odnosu na tu utakmicu činili su izostanci Ronaëla Pierrea-Gabriela i Brune Petkovića. Njihova mjesta popunili su Takuya Ogiwara i Sandro Kulenović. Bjelica je ranije najavio da će Petković biti na klupi, i to je bilo očekivano, a Pierreu-Gabrielu je vjerojatno presudio pad forme koji se manifestirao kroz slabija izdanja protiv Varaždina i Istre 1961.

Hrabro otvaranje

S druge strane, Pepijn Lijnders je definitivno maknuo s gola Nijemca Janisa Blaswicha koji je bio na klupi za pričuve i i u nedjeljnoj dvoboju s Altachom. Nizozemac čuvanje mreže povjerio austrijskom reprezentativcu Alexanderu Schlageru čija je minutaža u ovoj sezoni do prošlog vikenda bila svedena na utakmicu šesnaestine finala ÖFB Kupa, protiv niželigaša zvanog Wiener Viktoria. Razvoj utakmice je pokazao da je Lijnders donio pogrešnu odluku.

Iako je formacija sugerirala drugačije, Dinamo je dosta hrabro otvorio utakmicu, pokušavajući ući u završnicu akcija s pet-šest igrača. Salzburg je, pak, pokazao zube u 6. minuti, kada je Maurits Kjaergaard uputio centaršut s lijeve strane na vrh peterca, u visini druge stative. Modri braniči u toj su situaciji zaboravili na Karima Konatea koji je imao dovoljno prostora za neometani udarac glavom. Srećom po Dinamo, lopta je prohujala tridesetak centimetara iznad prečke.

Uskoro se težšite preselilo pred domaći gol, no to nije trajalo pretjerano predugo. Tijekom prvog dijela Salzburg je imao blagu inicijativu, s time da nikako nije uspijevao kreirati akciju za koju bi se moglo reći da je nosila bilo kakav oblik opasnosti. Zapravo, najveće iskušenje za Ivana Nevistića u tom je razdoblju predstavljao udarac Amara Dedića sa dvadeset metara. Svi ostali napadi Salzburga su se razbijali prije kaznenog prostora Dinama koji je sa svakom novom minutom dobivao na samopuzdanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se najbolje vidjelo u završnici prvog dijela, Modri su, naime, u 35. minuti imali veliku priliku nakon Ogiwarinog centaršuta koji je Arijan Ademi glavom skrenuo do Kulenovića čiji je pokušaj udarca iz velike blizine blokirao Kamil Piatkowski. Nešto kasnije obrana Salzburga je opet bila na iskušenjima. Prizemni ubačaj Stefana Ristovskog s desne strane stigao je do Kulenovića koji je ovoga puta neometano šutirao. Međutim, Schlager je pokupio tu loptu bez previše problema.

Uvodne minute nastavka pokazale su da Dinamo namjerava nastaviti u istom ritmu. Tako u 49. minuti stigla još jedna velika prilika za Kulenovića, i to je bila treća sreća. Ogiwara je na početku te akcije uputio centaršut s lijeve strane, i tu se lopta sretno odbila do Ristovskog koji je nadiro u kazneni prostor Salzburga. Uslijedila je sjajno odmjerena povratna lopta za Kulenovića, na devet metara od gola – 0:1.

Igrač više

Budući da Salzburg nikako nije mogao ponuditi odgovor na Dinamovu igru, Lijnders je ubrzo napravio tri zamjene, poslavši na teren Stefana Bajčetića, Nenea Dorgelesa i Nicolasa Capalda, umjesto Mamadyja Diamboua, Madsa Bidstrupa i Adama Daghim. Bilo je to u 58. minuti i nije previše pomoglo Salzburgu. S druge strane Ademi je svoje mjesto prepustio Marku Rogu. Vrlo brzo Dinamo je došao u još bolju poziciju.

Naime, Ogiwara je lansirao dugu loptu prema Kulenoviću koji je pobjegao Piatkowskom i Samsonu Baidoou. Schlager je istrčao na sedamnest metara i otklonio je opasnost na trenutak, ali potom je izvan šesnaesterca rukom skrenuo udarac Petra Sučića. Bio je to direktni crveni kartona za domaćeg golmana koji je za sobom, kao kolateralnu žrtvu, povukao Oscara Gloukha. Naime, on je morao napustiti teren da Blaswich može ući u igru i stati na gol.

Unatoč igraču više, Dinamo je suparniku prepustio inicijativu, čekajući priliku za završni udarac iz kontre. Ista je stigla u 84. minuti, kada je Ristovski, nakon brze tranzicije, upisao još jednu asistenciju. Ovoga puta Strijelac je bio Petković koji je nešto ranije zamijenio Kulenovića – 0:2.

Salzburg – Dinamo 0:2

Red Bull Arena. Gledatelja: 29.514. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska) 7. Strijelci: 0:1 Kulenović (49′), 0:2 Petković (84′).

SALZBURG: Schlager 5, Dedić 6,5, Piatkowski 6, S. Baidoo 6, Terzić 5,5, Kjaergaard 6,5, Diambou 5,5 (od 58′ Bajčetić 6), Bidstrup 5,5 (od 58′ Capaldo 6), Daghim 5,5 (od 58′ Nene 6), Konate 6, Gloukh 6 (od 69′ Blaswich -).

DINAMO:  Nevistić 6,5, Bernauer 6,5, Theophile 6,5, Torrente 6,5, Ristovski 7, Sučić 6,5 (od 88′ Kačavenda -), Mišić 6,5, Ademi 6,5 (od 59′ Rog 6,5), Ogiwara 6,5 (od 77′ Pierre-Gabriel -), Baturina 6,5 (od 88′ Stojković -), Kulenović 7 (od 77′ Petković -).

Vezani članci