OGROMNE PROMJENE U PRVOJ LIGI FEDERACIJE Od iduće sezone manji broj klubova, prvak ne ulazi direktno u Premijer ligu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iako Skupština Nogometnon saveza Federacije Bosne i Hercegovine nije usvojila odluku o skraćenju Prve lige FBiH sa 16 na 14 klubova, ova priča nije bila gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održana je danas nova izvanredna Skupština Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je usvojeno skraćenje lige. Izvandredna Skupština je zakazana na zahtjev šest županijskih saveza shodno Statutu.

Na izvanrednoj Skupštini održanoj prošlog tjedna, ovaj prijedlog nije usvojen o čemu je SportSport već i pisao. Naime, na Skupštini je bilo prisutno 30 delegata i bilo je potrebno da prema Statutu svih 30 podrži odluku o skraćivanju lige.

Ipak, današnje vijesti govore da će se Prva liga FBiH skratiti. Od sezone 2025/2026 brojat će 14 klubova. Bilo je 32 glasa za, tri protiv, dok je jedan bio suzdržan. Neće se raspravljati o reorganizaciji drugih liga FBiH, prijedlog je da se u godinu dana usuglase stavovi i da se onda na Skupštini donese kvalitetna odluka.

Također, spremat će se i prijedlog o reorganizaciji omladinskih liga FBiH.

Klubovi iz Prve lige FBiH nisu zadovoljni ni posljednjom odlukom NFSBiH u kojoj je donešena odluka da prvak Prve lige FBiH igra eventualnio doigravanje s devetoplasiranim timom iz WWin lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledat ćemo razigravanje na kraju sezone, odnosno prvak Prve lige FBiH ne ulazi direktno u Premijer ligu i to ukoliko bi 9. i 10. na tabeli Premijer lige bili klubovi iz Federacije. Onda bi prvak Federalne lige razigravao sa 9. za promociju, dok bi 10. ispao.

Od sezone 2025/2026 WWin liga će brojati deset klubova, tako da nas ove sezone očekuje velika borba za osptanak jer će ovo biti ujedno i posljednja sezona s 12 klubova u najjačem rangu bh. nogometa.

"Prva odluka se odnosi na model razigravanja ekipa koje ispadaju iz Wwin lige BiH u sezoni 2024/25, onih ekipa koje budu plasirane na devetom i desetom mjestu konačne tabele po završetku takmičenja u sezoni 2024/25. U slučaj da deveto i deseto mjesto na kraju natjecanja zauzmu dva kluba iz istog entitetskog saveza, tada iz Wwin lige BiH na kraju direktno ispadaju tri najslabije plasirana kluba.

Ekipa koja bude devetoplasirana na tabeli Wwin lige BiH će razigravati za plasman u Wwin ligu BiH za natjecateljsku sezonu 2025/26 s prvoplasiranom ekipom iz Prve lige istog entitetskog nogometnog saveza za sezonu 2024/25, u dvije međusobne utakmice. Termini utakmica, kao i ekipu domaćina prve utakmice razigravanja će biti određeni žrijebom", stoji u priopćenju NFSBiH.

Vezani članci