KALINIĆ BRZO ZAMIJENJEN Hajduk predstavio novog sportskog direktora

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

FRANCOIS VITALI je novi sportski direktor Hajduka. Splitski klub vijest je objavio na svojim službenim kanalima dva dana nakon što je s te pozicije smijenio Nikolu Kalinića. Rođen je 19. siječnja 1976. u Francuskoj te iza sebe ima preko 20 godina iskustva u nogometu na različitim funkcijama u sportskim segmentima francuskog Lillea, belgijskih Royal Mouscron-Péruwelza i Cercle Bruggea te francuskog Troyesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj put u nogometnom menadžmentu započeo je 2003. u Lilleu te se u njihovom sustavu zadržao do 2017. godine. Započeo je kao voditelj skauta akademije, zatim je ubrzo postao voditelj skauta prve momčadi pa projekt menadžer i sportski direktor kuba. U tom razdoblju Lille je šest puta igrao Ligu prvaka, tri puta Europsku ligu te je po jednom osvojio prvenstvo i francuski kup. Lille je u tom razdoblju bio prepoznatljiv po igračima koji su ponikli u njegovoj akademiji. 

Radio najviše s mladim igračima
Od 2011. do 2015. godine vodio je sportski segment Royal Mouscron-Péruwelza, belgijskog kluba u vlasništvu Lillea, a klub je u navedenom razdoblju došao od treće do prve belgijske lige. Nakon toga, 2017. godine preuzima funkciju sportskog direktora Cercle Bruggea, razvojnog kluba AS Monaca, te je u tom klubu radio dvije i pol sezone. 

Tri godine kasnije postao je konzultant City football grupe te kao sportski direktor i menadžer Akademije preuzeo Troyes, razvojni klub za mlade igrače Manchester Cityja. 

Novi sportski direktor Hajduka posjeduje veliko iskustvo u skautingu i razvoju mladih igrača te iskustvo rada u razvojnim sustavima velikih klubova. U svijetu nogometa poznat je po prepoznavanju i dovođenju talentiranih mladih igrača, od kojih je svakako najpoznatiji Eden Hazard, stoji na službenoj stranici Hajduka.

Kalinić i Hajduk ružno se razišli
Bivši Hajdukov sportski direktor tu funkciju je preuzeo na kraju prošle sezone, a potom je nakon otkaza održao dugu press konferenciju na kojoj je kritizirao rad i vodstvo kluba. Predsjednik Hajduka Ivan Bilić je na to uzvratio svojim obraćanjem novinarima te je odlučno demantirao Kalinićeve tvrdnje, iznijevši svoju verziju događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdukov novi sportski direktor došao je u klub večer uoči derbija s Dinamom u šestom kolu SuperSport HNL-a na Maksimiru i u situaciji u kojoj je Hajduk dva boda iza Dinama, a ranije je ispao iz Europe od Ružomberoka. Nadalje, ako je za vjerovati Kaliniću, Hajduk je u jako lošoj financijskoj situaciji i bit će zanimljivo vidjeti kako će se klub pripremiti za zimski prijelazni rok, u kojem će trener Gennaro Gattuso tražiti pojačanja.

Vezani članci