JOSIP SESAR 'Kontaktirao sam četiri igrača koji dugo nisu igrali za reprezentaciju'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Josip Sesar proživljava relativno mirno razdoblje. Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije nije bio u pogonu od srpnja kada su Dario Šarić, Mario Hezonja, Ivica Zubac i ostali najbolji hrvatski košarkaški pod njegovim vodstvom zapeli u finalu predolimpijskih kvalifikacija. Sljedeća njegova akcija je jako važna - 21. i 24. studenog Hrvatska igra protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje se održava sljedeće godine. Sesar ima ovoliku stanku jer ove sezone ne vodi niti jedan klub pa smo ga na početku Sportcasta pitali kako mu je biti bez klupskog angažmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku je bilo zanimljivo biti slobodan jer možeš planirati vikende i na drugi način, ne samo za utakmice, ali kako se bližio početak sezone, a posebno kada su krenule utakmice počeo mi je nedostajati taj adrenalin. Ja volim košarku, ne može proći dan, a da ne pogledam barem jednu utakmicu".

Najpozornije Sesar gleda one utakmice u kojima igraju kandidati za reprezentaciju. Sezona je počela, koliko je zadovoljan igrama svojih reprezentativaca?

"Moram iskreno reći da baš i nisam zadovoljan. Ne njihovim igrama nego statusom ponekih od njih. Hezonja je imao problem s bolesti te zbog toga izgubio 7-8 kilograma, Prkačin je ozlijeđen, Branković nema minutažu koju smo mislili da će imati, Dario Drežnjak i Filipović su potpisali ugovore ‘na žeton‘ i bore se za mjesto u Napoliju, odnosno Valenciji. S te strane nemamo sigurnost da će svi igrači imati dobru minutažu i biti u formi prije okupljanja u studenom. Ima i pozitivnih promjera poput Luke Božića koji ima dobru minutažu u Lleidi".

Prekinuli smo ga jer nam je fascinantno da tako smireno govori o Božiću iako mu je sada već bivši košarkaš Zadra redovno otkazivao dolazak u reprezentaciju, ponekad i s pomalo bizarnim obrazloženjima. Sesar mirno sve objašnjava.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smatram da je bilo što od toga bilo osobno. Svi mi imamo svoje stvari, svoje ideje i životne trenutke u kojima se negdje ne osjećaš ugodno. Ja sam Luku vodio u mladoj reprezentaciji i stvarno imam dobar odnos s njim. Međutim, ne možeš ti natjerati nekoga. On dok ne osjeti da je to - to, neće dolaziti. Neki košarkaši otkažu reprezentaciju jer su fizički nespremni, neki jer su ozlijeđeni pa ne mogu doći zbog toga, ali i neki koji se u tom trenutku ne osjeća ugodno u tom okruženju ili mu je u tom trenutku bitnija neka druga stvar. Po meni to ne treba nikome zamjerati. Meni je hrvatska reprezentacija iznad svega - kada sam i imao neke klupske ponude u zadnje vrijeme, moj je prvi uvjet bio da Hrvatska ne pati. No, ima ljudi koji nemaju taj odnos prema reprezentaciji što je opet legitimno. Sad sam s njim u kontaktu, pričali smo o utakmicama koje je igrao u Španjolskoj i mislim da će se on snaći tamo. On je profesionalac od glave do pete, on ne bira ni utakmice ni treninge. Ako Božić dođe u reprezentaciju ovaj put imat će svoje minute i svoju igru, nadam se da tu neće biti nikakvih problema".

Nije samo Božić odbio reprezentaciju, tu je i Ante Žižić. Kakva je situacija s njim?

"Sad je situacija takva da nam svi trebaju, no ne treba nikoga moliti. Ako je netko već rekao da neće onda neće".

No, Sesar nije od onih koji se lako predaju i izgleda kao čovjek koji će napraviti sve da protiv Bosne i Hercegovine ima najbolju moguću momčad?

"Neću spominjati imena, ali u zadnjih tjedan dana sam kontaktirao 3 ili 4 igrača koja dosta dugo nisu u reprezentaciji".

Je li među njima i Ante Tomić koji je, usprkos godinama, odlično krenuo u sezonu i bio MVP prvog kola Eurokupa?

"Cijelo sam vrijeme u kontaktu s njim. Ante je dobar momak, imamo korektan odnos, razgovaramo, ali razgovor uvijek ode u nekom drugom smjeru. No, ima još vremena do studenog".

Utakmice protiv Bosne i Hercegovine su krucijalne jer se tu traži odlazak na Eurobasket. Naime, Hrvatska je u kvalifikacijskoj grupi s BiH, Francuskom i Ciprom, a tri najbolje momčadi odlaze na Eurobasket. Problem je samo taj što Cipar, kao jedan od domaćina, ima osigurano mjesto pa jedan iz trokuta Francuska - Hrvatska - BiH ostaje doma. Francuzi su pobijedili Hrvatsku doma i BiH u gostima pa je jasno da će utakmice 21. i 24. studenog između Hrvatske i BiH odlučivati o tom putniku. FIBA se nije proslavila s takvim postavljanjem kvalifikacijskih skupina, ali navikli smo da krovna košarkaška organizacija ne radi dobre stvari za košarku. Borba s Euroligom je već opjevana, a baš kada je izgledalo da su ratne sjekire zakopane, odjeknula je činjenica da je Euroliga zakazala svoje kolo baš za 21. studenog. To znači da euroligaški igrači neće moći igrati te utakmice. Hrvatskoj će tako biti bez Marija Hezonje, a BiH bez Džanana Muse, barem u prvoj utakmici.

"U jednom trenutku su se FIBA i Euroliga pomirili, a sada je opet ovakva situacija. Na neke stvari ne možeš utjecati, ali ako u jednom trenutku nešto imaš, a u drugom ti se to uzme, naravno da to postane problem. Još je veći problem da ćemo se mi spremati za prvu utakmicu bez Hezonje i Brankovića, odigramo je u Zagrebu, a onda dolaze njih dvojica i trebaš napraviti nešto novo. Branjenje na pick‘n‘rollu nije isto kad je tu Branković ili, ne znam, Ljubičić ili Vraneš. Akcije kad imaš Hezonju koji može istrčati kroz dva bloka i dignut se na šut i bez njega nisu iste. Nevjerojatno je što FIBA radi od sporta".

Vezani članci