ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE U kojim državama će najviše porasti broj milijardera?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Broj milijardera u Europi i svijetu uglavnom raste. Prema istraživanju Adam Smith Instituta, najveći postotni porast očekuje se u Tajvanu, dok će najveći postotni pad biti zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska, Rusija i Švedska zabilježit će najveći rast broja milijardera u Europi, pokazuje istraživanje britanskog ekonomskog think tanka Adam Smith Instituta. Istraživanje je obuhvatilo, prema pisanju Forbes Hrvatske, 36 država svijeta, među kojima nisu bile zemlje bivše Jugoslavije. Od država iz susjedstva, dostupni su podaci samo za Italiju i Mađarsku, prenosi Forbes BiH.

Turska na listi zemalja s rastom broja milijunaša

Trend u velikoj većini država je pozitivan. Najbolje stoji Tajvan, u kojem se očekuje rast broja milijardera od čak 51%. Na drugom mjestu je Kazahstan s 38%, a slijede Turska (34%), Japan (32%) i Južna Koreja (31%). Trend je uvjerljivo najgori u Ujedinjenom Kraljevstvu. U toj državi broj milijunaša će se do 2028. smanjiti za čak 20%.

Milijarderi odlaze zbog poreza i neprijateljske kulture

Glavni razlog smanjenja neće biti osiromašenje, već njihov odlazak. Neki od razloga odlaska su visoki porezi, najave još viših poreza, neprijateljska kultura prema stvarateljima bogatstva i najava ukidanja non-dom režima. Riječ je o statusu Britanaca s prebivalištem izvan države i njihovom povlaštenom poreznom statusu.

S obzirom da je istraživanje proveo britanski think tank, fokus je na toj državi. Za Ujedinjeno Kraljevstvo navodi se i trenutni postotak milijardera. Oni čine 4,55% populacije Ujedinjenog Kraljevstva ili 3,06 milijuna. Do 2028. taj postotak mogao bi pasti na 3,62% populacije, odnosno 2,54 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijarderima se smatraju oni čija imovina, mirovinski fondovi i novac prelaze iznos od milijun dolara. Britanaca koji imaju milijun dolara u likvidnoj imovini je nešto manje – 602.500.

Za Hrvatsku su dostupni podaci iz prošlogodišnjeg istraživanja HNB-a, koje je uzelo u obzir samo stanje na bankovnim računima. Prema njemu, više od milijun eura u banci ima nešto manje od tisuću hrvatskih građana.

Bogati pridonose ekonomiji

Čini se da je glavni povod analize upozorenje kako će odlazak bogatih negativno utjecati na ekonomiju.

Maxwell Marlow, direktor istraživanja u Adam Smith Institutu, izjavio je: "Ovi nalazi trebali bi biti poziv na uzbunu Vladi. Što više milijardera napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, to će negativni utjecaj na ekonomiju biti veći. Važno je razumjeti da osobe visoke neto vrijednosti ne odlaze samo zbog nekonkurentnog poreznog i regulatornog režima u Ujedinjenom Kraljevstvu, predloženog ukidanja non-dom statusa i prijetnje povećanog oporezivanja.

Razumljivo je da također reagiraju na kulturu koja postaje sve neprijateljskija prema stvarateljima bogatstva. Sve dok idemo tim putem, teško je biti iznenađen što toliko milijardera želi otići. Ovaj trend nije uklesan u kamenu. Moramo izvršiti sveobuhvatnu reviziju našeg poreznog i regulatornog tretmana milijardera i rekonfigurirati ga kako bismo ih privukli te stvorili veći broj kod kuće."

Vezani članci