HDZ 1990 DAO PODRŠKU SINDIKATIMA 'Sud ne bi trebao ići na ruku vladajućim nego štititi prava oštećenih'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Umjesto da obilježavajući Međunarodni dan pismenosti započinjemo novu školsku godinu u radosti i veselju novih učenika, prisiljeni smo svjedočiti još jednom ponižavanju prosvjetnih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Općinskog suda u Mostaru o zabrani štrajka sindikatu obrazovanja ne može se tumačiti izvan konteksta u kojem se događaju pokušaji predstavnika sindikata da pronađu zajednički jezik s Vladom HNŽ-a, i dogovore uvjete koji će koliko –  toliko vratiti ovo malo dostojanstva što je preostalo učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Opravdani zahtjevi prosvjetnih djelatnika da im Vlada HNŽ-a omogući uvjete po kojima će se barem izjednačiti s ostalim djelatnicima u pravima i statusu, postala je melodrama u previše činova, a Općinski sud umjesto što je svojom odlukom, okrenuo vodu na mlin županijske Vlade, trebao bi, što mu je obaveza, štititi prava oštećenih i ugroženih, u koje spada i pravo na štrajk za koje se čovječanstvo najkrvavije izborilo.

Ocjena sindikata obrazovanja da je  ovakva odluka Suda „ napad na demokraciju i demokratsko društvo“ možda malo i preblaga jer se ovdje očigledno radi o direktnom udaru na cijeli obrazovni sustav.

Očito da je Vlada više nego zadovoljna ovakvim radom i odlukom Suda, mada te dvije poluge vlasti ne bi smjele biti ovako prisno vezane, nego bi trebale biti neovisne jedna od druge.

Vlada HNŽ-a ima vrlo jednostavan zadatak da može izabrati između dvije stvari, a to su:

  • - Ili izabrati odgovornost prema svim građanima, pa i prosvjetnim djelatnicima,
    - Ili koristiti različite oblike moći kao u ovom slučaju, da se po svaku cijenu održi na vlasti,

  • Izgleda da je po do sada viđenom, Vladi stalo samo do ovog drugog.
  •  
  • HDZ 1990 u potpunosti podupire nastojanja da se od vrtića do fakulteta omogući svim roditeljima u ovoj Županiji, da mogu kvalitetno i dostojanstveno odgajati i obrazovati svoju djecu, a roditelji i te kako razumiju da je osnovni preduvjet za to motiviran i zadovoljan učitelj, nastavnik i profesor koji jedino čuvanjem osobnog dostojanstva čuva i dostojanstvo cijeloga društva.

  • HDZ 1990 u potpunosti podržava ne samo nastojanja učitelja, nastavnika i profesora u sadašnjoj situaciji, kako bi došli do svojih prava, nego sve ostale zaposlenike i građane ove Županije koji su na bilo koji način obespravljeni i koji svoja zakonski propisana prava moraju na kraju tražiti na vidjeli smo kakvim sudovima, priopćio je Županijski odbor HDZ 1990 HNŽ.

Vezani članci