'Zemlja obećanja' dokumentarni film

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

"Zemlja obećanja" donosi priče običnih ljudi iz Bosne i Hercegovine, čiji životi su isprepleteni s neostvarenim obećanjima vlasti. U zemlji u kojoj se izbori održavaju svake dvije godine, građani se suočavaju s istim problemima dok obećanja dolaze i prolaze. Kroz pet priča, film istražuje teme ruralnog života, urbane infrastrukture, ekološke svijesti i očuvanja kulturne baštine. Ovo je autorski film Mahira Sijamije novinara i politologija iz Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Sead Šašivarević govori o svom projektu "Obećana zemlja" u ruralnom području Blagaja, gdje nastoji pokazati mladima da je moguće živjeti na selu u skladu s prirodom i ostvarivati pristojan prihod.

 

Sifet Zukić, umirovljenik iz sela kod Zenice, predstavlja realnost malih sela u Bosni i Hercegovini koja su ostavljena bez osnovnih uvjeta za život. Loši putevi, nedostatak kanalizacije i zdravstvene zaštite, samo su neki od problema s kojima se suočava.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Kabić, aktivista iz Banje Luke, govori o lošem stanju biciklističke infrastrukture u gradu. Iako su neke biciklističke staze izgrađene, one su loše projektirane i često prekinute na ključnim točkama.

 

Dunja Krvavac, arhitektica iz Sarajeva, fokusira se na izazove pješaka u glavnom gradu. Dunja svakodnevno ide pješke na posao i zagovara smanjenje upotrebe automobila u urbanim sredinama.

 

Ekipa iz Donjeg Vakufa kroz Društvo za kulturno povijesnu baštinu DV, želi da promjeni izgled svog grada. Priča dodaje dimenziju važnosti očuvanja povijesnih lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

 

Svih pet priča povezuje tema neostvarenih obećanja. Bez obzira na to jesu li u pitanju ruralni ili urbani problemi, građani se i dalje suočavaju s istim izazovima. Film "Zemlja obećanja" pokazuje kako politika u Bosni i Hercegovini nije usmjerena na stvarne potrebe ljudi, ali istovremeno ističe nadu i snagu običnih građana da, unatoč svemu, traže promjene i bore se za bolju budućnost.

Vezani članci