SVEČANO OBILJEŽILI Osnovna škola Čerin proslavila 119. rođendan

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Osnovna škola Čerin danas je obilježila 119. godinu osnutka. Tim povodom u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika slavljena je sv. Misa, dok je Pastoralnom centru održana slavljenička školska priredba koju su pripremili učenici OŠ Čerin uz pomoć djelatnika škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenice i učenici brižno su pripremali program kako bi se u lijepom svijetlu predstavili učiteljima, odgajateljima, predstavnicima Općine Čitluk, Ministarstva prosvjete znanosti kulture i športa HNŽ, Zavoda za školstvo, MZ Čerin i ostalim uzvanicima.

Na početku priredbe Zbor škole izveo je dvije skladbe, nakon čega su se predstavile učenice Nikol Sušac i Ana Nakić, pobjednice na školskim natjecanjima u Krasnoslovu. Igrokazi „Omiški gusari“, „Harambaša jaje“, „Jutro Mravlje kraljice“, „Skeč“ i „Razgovor starijih i novih generacija“ izazvali su veliko zanimanje nazočnih, baš kao i recitacija „Škola koja srce grije“ u izvedbi Andree i Ivana te nastup učenika prvog razreda.

Briljanti komadić mozaika

„Tim je stup na kojem počiva uspjeh, briljantan mozaik u kojem je svaki komad od suštinskog značaja za zgradu“ rekao je slavni Leonardo da Vinci. Svjedoci smo danas koliko je mozaika ugrađeno u ovu priredbu da bi bila savršena. Kako vidite ovdje u našem programu koliko je djece danas sudjelovalo, prošle godine su nam gosti rekli 'Pa vi ste ovdje iz svoje škole stavili više od stotinu djece da sudjeluju u programu'. Mislim da je toliko i danas učenika prošlo kroz ovu školsku priredbu. Drago mi je da naš tim, koji sve ovo priprema, spreman, ne samo za ovakve priredbe, nego kroz cijelu godinu raditi i pripremati se za naše prezentacije, priredbe i natjecanja. Upamtite kolega da ste vi komadić briljantnog mozaika kojim ulažete svoje znanje u ove male ljude, koji će kasnije postati zgrade. Samo tako nastavit'', poručio je Pero Petrušić, ravnatelj OŠ Čerin.

Također, ravnatelj Petrušić istaknuo je važnost ekologije i podsjetio kako je OŠ Čerin u protekloj godini sudjelovala u Eko projektu s ciljem poboljšanja eko odgoja i da je edukaciju prošla i vodila Marija Prusina. Kroz ovaj projekt OŠ Čerin dobila je titulu „Eko škole“ te su dotrajali lusteri zamijenjeni LED rasvjetom, postavljene su štedne slavine, a sve je pratila i edukacija djece o poboljšanju i očuvanju okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partneri OŠ Čerin u ovakvim nastojanjima bili su Općina Čitluk i lokalna zajednica, dok je OŠ Čerin uz potporu Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja te Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ proširila knjižnicu, a uz pomoć roditelja i učenika dodatno je knjižnicu opremila novim naslovima i tri učionice projektorima i projekcijskim platnom.

Zahvaljujući Općini Čitluk, MZ Čerin i udruzi Naš Čerin škola je dobila novu zaštitnu ogradu i asfaltnu podlogu za sportsko igralište, a u znak zahvale za cjelokupnu suradnju ravnatelj Petrušić i pedagoginja Prusina uručili su zahvalnice Zvonimiru Gojku Martincu, predsjedniku MZ Čerin i Marinu Radišiću, načelniku općine Čitluk, prof. Ignaciji Sušac i Igoru Ragužu – studio Nocturno.

Dobra perspektiva

Čestitam vam Dan škole i na svemu što radite u školi, za koju sam ja posebno vezan jer sam je i sam pohađao. Drago mi je da škola svakim danom sve više napreduje i da je pohađa veliki broj djece. To potvrđuje da ova škola ima dobru perspektivu. Sve naše obrazovne institucije imaju potporu Općine Čitluk i možete računati da će tako biti i u narednom periodu. Radujem se svakom vašem uspjehu – rekao je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

Na kraju današnje priredbe predstavnici OŠ Čerin uručili su prigodne darove Ivi Lovrić i dugogodišnju djelatnicu škole ispratili u mirovinu.

''Hvala ti za svaku riječ, savjet i vrijeme koje smo proveli skupa. Za svaku tvoju ideju koju smo proveli u djelo. Veliko hvala. Nedostajati ćeš nam, bila si nam kao majka, a sada je pred tobom jedno prazno platno koje možeš sama kreirati sa bojama za slobodno vrijeme i četkicama iz snova. Dobila si nagradu da si je kako kažeš u zdravlju dočekala, a dobila si i ovacije za davane maksimuma na poslu. Ne možemo i nećemo te zaboraviti. Stoga ćemo ti uručiti prigodan poklon, One koja te je vodila kroz tvoj život'', rekao je ravnatelj Petrušić prije samog uručenja prigodnog dara. Inače slika je rad akademske slikarice Sare Čilić, djelatnice OŠ Čerin.

Vezani članci