POSUŠJE Begić: Bušići su opstali tamo gdje su nam stoljetni korijeni

Fena
Vidi originalni članak

Na današnji dan, 13. lipnja 1992. osnovana je prva profesionalna postrojba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 'Ante Bruno Bušić', a u subotu je obilježena godišnjica te postrojbe u mjestu Posuški Gradac kod Posušja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu 'Ante Bruno Bušić'. 106 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u Domovinskom ratu, a više od 500 pripadnika je ranjeno.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, ratni zapovjednik 1. bojne 'Vitez Damir Martić Posušje', koji je i sam bio pripadnik 'Bušića', istaknuo je kako su pripadnici HVO-a i hrvatski branitelji izrazito ponosni na današnji dan.

"Bušići su bili jedna od najodvažnijih i najhrabrijih postrojbi hrvatske vojske, imamo mnogobrojno članstvo, uspjeli smo se obraniti i opstati tamo gdje su nam korijeni bili stoljećima", rekao je Begić. Dodao je kako se ova obljetnica poklapa s drugim važnim datumima iz Domovinskog rata.

"Iako je današnja obljetnica drukčija od dosadašnjih i malo skromnija zbog pandemije, ipak smo ponosni na te slavne dane koji se poklapaju i s Lipanjskim zorama i mnogim drugim Hrvatima važnim datumima", rekao je Begić.

Na kraju današnje manifestacije predstavnici 'Bušića', braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, kao i predstavnici općinskih i županijskih vlasti položili su vijenac i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem. Zbog epidemioloških mjera ove godine nije bilo popratnih sadržaja prilikom obilježavanja obljetnice postrojbe 'Ante Bruno Bušić'.

Vezani članci