OTKRIĆE NA ČVRSNICI Otkrivena do sada najdublja jama s velikim ledenjakom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U netaknutom dijelu planine Čvrsnice okupilo se 16 speleologa iz BiH i Hrvatske. Oni su naime u okviru 15. Međunarodne speleološke i znanstveno - istraživačke ekspedicija Mijatovi Dvori, istražili 13, a pronašli više od 30 novih speleoloških objekata na planini Čvrsnici. Najveći uspjeh ekspedicije je pronalazak i istraživanje jame Pušanije, duboke 224 metra, koja je sada najdublja jame na Čvrsnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jama Pušanija nalazi se u blizini isturenog kampa, a sasvim slučajno ju je pronašla ekipa iz Speleološko društvo "HERCEG", Mostar i to tako što su zabunom upisali krive koordinate jame koju su trebali istražiti. 

Iza ulaza dimenzija 1x0,5m nije se očekivalo ništa spektakularno, međutim iza skromnog ulaza nastavljaju se sve širi kanali sa ulaznom vertikalom od 40 metara do prve police na kojoj se zaustavljaju kamenja koja upadaju sa ulaza, a nakon koje se nastavlja "čista" vertikala od 145 metara.

Ono što ovu jamu čini posebnom osim toga što je najdublja jama na Čvrsnici je i otkriće velikog ledenjaka koji se proteže od 145 metara dubine pa sve do dna jame na 224 metra. Od 189-og metra dubine do dna, jama se istražuje kroz prolaze i pukotine između leda i zidova jame.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ovo je svakako veliki i poseban nalaz za očuvanje PP Blidinje i planine Čvrsnice, te dodatni motiv za sva buduća speleološka, ali i druga znanstvena istraživanja. 

Također, istražena je i jama Mišolovka, duboka 98 metara, a koja se nalazi odmah uz jamu Promaju. U baznom kampu u planinarskom domu na Blidinju okupilo se 11 znanstvenika i speleologa koji su radili godišnji monitoring pojedinih speleoloških objekata sa posebnim naglaskom na izvore i ponore Livanjskog polja", naveli su iz Speleološkog društva Mijatovi dvori.

Vezani članci