FOTO  DISKUSIJA U MOSTARU Poboljšati sigurnost biciklista, ali i drugih sudionika u prometu

S. Šehović/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U prostorijama Code Huba u Mostaru održana je diskusija o sudjelovanju biciklista u javnom prometu, te o tomu koliko vozači motornih vozila obraćaju pažnju na bicikliste bilo da su u pitanju djeca ili odrasle osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskusija je održana na temu 'Kampanja promicanja sigurne vožnje biciklom', a koju provodi Biciklistički klub 'Mostar' u okviru USAID-ovog projekta 'Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resurnim organizacijama' koje provodi Agencija lokalne demokracije Mostar.

Svoja zapažanja o trenutnom stanju, ali i o tomu što se može poboljšati kroz promet i uočavanju biciklista, te smanjenju prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti govorili su predstavnici Zavoda za prostorno planiranje (Mirza Šahović), MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije (Dragan Kovač i Damir Vidović), Biciklističkog kluba (BK) 'Mostar' (Josip Barišić), te autoškole (Leon Ivanković).

Govornici su se dotaknuli prvenstveno zakonskih odredbi, odnosno koliko se poštuju zakonska i prometna pravila. Oko uređenja i eventualnih novih metara biciklističkih staza u Mostaru i okolini govorio je Šahović, koji je istaknuo kako je gradska zona prenapučena različitim objektima i infrastrukturom, te da se raznim preinakama nastoji doći do prostora koji bi pogodovao biciklistima.

Istaknuto je kako se puno toga 'trpa' u gradskoj zoni, a vrlo malo ili ništa se ne radi na tome da se grad širi prema vani, odnosno prema prostoru Sjevernog logora, Rodoča, prostoru Južnog logora po uzoru na druge sredine. Istaknut je i dio prostora između hidroelektrana Mostar i Salakovac koji je gotovo neiskorišten s istočne strane, a upravo za ljepših i toplijih dana veliki broj biciklista se kreće prema sjeveru odnosno naseljima Raštani, Vojno, Potoci.

Sigurnosni aspekt biciklista, ali i drugih sudionika u prometu je istaknut kao broj jedan, jer uz poštivanje prometnih pravila i međusobnog uvažavanja, smanjit će se i broj nezgoda sa smrtnim posljedicama ili ozlijeđenim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, iz BK 'Mostar' istaknuto je kako je cilj ovog događaja razviti dijalog među relevantnim ustanovama, biciklističkim klubovima, građanima zainteresiranim za ovu temu o svim važnim pitanjima o promicanju sigurne vožnje biciklom u Mostaru i široj regiji. Moderator diskusije je bio Boris Čerkuč,a dok su svi sudionici nakon službenog dijela, raspravu nastavili uz prigodan koktel.

Vezani članci