Veliko čišćenje organizma: Što trebate učiniti da se oporavite?

Nizozemska, organizacija Oxfam r, hrana, Den Haag, tržnica, veletržnica, cijene, čišćenje, organizam, Mostar, štandovi, povrće, voće i povrće, voće
Kao što je proljeće idealno godišnje doba za generalno čišćenje doma, tako je upravo sada pravo vrijeme za čišćenje organizma od svega što smo nakupili tijekom zimskih mjeseci u organima i stanicama. Sve što je potrebno jest posegnuti u veliku ljekarnu prirode i pritom znati što nam je potrebno, odnosno što nam može pomoći. U tome svemu ne smijemo smetnuti s uma ni odmaranje, povećan unos vode, kao ni odgovarajuću fizičku aktivnost. Istini za volju, načina detoksikacije ima doista pravo mnoštvo, od najjednostavnijeg posta, konzumiranja sirove hrane i kašastih sokova, ventilirane zelene gline te različitih pripravaka iz ljekarni do čišćenja debelog crijeva pomoću klistira.

Prva lekcija o detoksikaciji koju morate savladati jest da se s prvim zrakama sunca naše tijelo "budi iz sna", ubrzavaju se metabolički procesi, a time počinje i pojačano eliminiranje toksina. Drugim riječima, naše tijelo samo po sebi započinje s procesom detoksikacije, a na nama je samo da potpomognemo taj prirodni proces. Organi čija je uloga presudna u čišćenju su debelo crijevo, pluća, bubrezi, jetra te naš najveći organ - koža. Kada to znamo, lakše je odabrati prave pomoćnike iz prirode.

Ovom prilikom odabrali smo listu namirnica koje doista nije teško za nabaviti, a i cijena im je prihvatljiva za razliku od nekih skupih preparata koji se mogu naći na tržištu.

Voće

Napokon smo dočekali sezonu svježeg voća i slobodno navalite.Voće (također i povrće) sadrži u sebi mnoštvo sekundarnih biljnih tvari, karotenoide, saponine, flavonoide i druge. Iako još nije jasno na koje sve načine koje tvari djeluju, pretpostavlja se da objašnjenje za blagotvorni učinak voća na zdravlje leži u njihovom zajedničkom djelovanju. U tom mnoštvu različitih plodova posebno mjesto pripada jabuci - ona je izvrstan saveznik u procesu detoksikacije, prirodni antioksidans, ne opterećuje probavu, a prava je riznica vitamina, posebice vitamina C. „Jabuka na dan tjera doktora van.", tako barem kaže stara uzrečica.

Birajte zeleno

Bilo koje povrće na vašem tanjuru, posebno ako je domaće i svježe, učinit će prava čuda za vaš organizam. Pa ipak, prednost dajte zelenom povrću, posebno ako je vaš cilj detoksikacija. Kelj, blitva, brokula, špinat ili neko drugo povrće zelene boje trebalo bi svakodnevno biti sastavni dio jelovnika. Pritom je brokula na prvom mjestu povrtnica odličnih za detoksikaciju jer najbolje potiče proizvodnju enzima odgovornih za čišćenje u probavnom sustavu. Zeleno povrće čisti tijelo od različitih kemijskih otrova iz okoliša, odnosno u službi je jetre. Znanstvenici su također dokazali da zeleno lisnato povrće krije brojna ljekovita svojstva, djeluje preventivno na zdravlje te može ublažiti simptome postojećih bolesti i raznih stanja.

Citrusi, kiwi, paprike

Vrijeme gripe je iza nas, no potreba za vitaminom C ne jenjava. On je na samom vrhu ljestvice vitamina važnih za detoksikaciju - pojednostavljeno objašnjeno, vitamin C otapa toksine u vodi, pa ih lakše izbacujemo iz tijela. Počnite dan svježim sokom od limuna ili naranče, pojedite kiwi ili nasjeckajte u sirni namaz zelenu papriku. Sve su to izvrsni prirodni izvori vitamina C, a vaša će vam jetra biti zahvalna.

Češnjak

O ljekovitosti češnjaka može se napisati cijela knjiga. Moguće je da je upravo bijeli luk i prva biljka na svijetu koja je „službeno" proglašena ljekovitom i to prije više od 5.000 godina. Iako mnogi ne vole njegov miris, upravo su sumporni spojevi (glavni krivci za smrad) zaslužni za njegovu korist u detoksikaciju. Već mala količina češnjaka sasvim je dovoljna kako bi se aktivirali enzimi jetre te kako bi se pomoglo tijelu da se oslobodi toksina. Dodajte nasjeckani češanj bijelog luka zelenoj salati začinjenoj maslinovim uljem i jabučnim octom te uživajte u zdravom obroku.

Orasi, bademi i ostale sjemenke

Šaka zdravih grickalica na dan, izvrsna je zdrava navika, samo vodite računa da su lako probavljive. Osim badema i oraha, uvrstite u prehranu lanene sjemenke, sjemenke bundeve, konoplje, sezama i suncokreta. Orašasti su plodovi najbolji izvor hranjivih tvari u prirodnom kompleksu te odličan izvor minerala, selena, bakra i magnezija.

Što još možemo učiniti?

- Nipošto ne zaboravite piti najmanje 1,5 litre vode na dan jer se putem mokrenja i znojenja otrovi izlučuju iz organizma.

- Prakticirajte vježbe disanja, odnosno dišite duboko, boravite čim više na svježem zraku kako bi se vaše stanice opskrbile sa dovoljno kisika.

- Piling tijela uklonit će mrtve stanice vaše kože te će čišćenjem pora olakšati znojenje.

- Vježbajte i znojite se, barem 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno treba postati vaša svakodnevna navika, a u vrijeme dok provodite detoksikaciju bilo bi poželjno uvrstiti i redovite, „žešče" treninge dva do tri puta tjedno.

- Tuširajte se prije spavanja najprije pet minuta vrućom vodom (naravno, koliko možete izdržati), a potom tridesetak sekundi hladnom vodom, pa taj ciklus ponovite tri puta. Time poboljšavate cirkulaciju kože.

- Iako je lakše za reći nego sporvesti u djelo, pokušajte stres svesti na najmanju moguću mjeru i čim više se odmarati.

Dnevno.hr