Širokobriježanin bez lijekova pobijedio dijabetes

dijabetis, lijek, Zoran Zovko
No, uz pomoć konzumiranja sirovog voća i povrća uspio je pobijediti svoje bolesti te uz to izgubiti 20 kilograma u samo tri mjeseca. Za Dnevni list Zovko je ispričao kako se izliječio isključivo vlastitom terapijom i to kada je odlučio promijeniti prehranu te se hraniti samo sirovim voćem i povrćem.
"Šećer sam otkrio prije 4 godine i to sasvim slučajno. Naime, stalno sam osjećao žeđ. Kad sam otišao liječniku, uslijedio je šok. Izmjeren mi je šećer 29", prisjeća se Zovko koji je završio u bolnici.
"Vaša gušterača je mrtva i nećete moći više živjeti bez inzulina", rekli su mu tada liječnici.

S blenderom u novi život

Zovko priča kako se pomirio s tim. Iako nevoljko, prihvatio je to, redovito sebi davao inzulin, pomalo se bavio i sportom. Međutim, vremenom su se pojavili i drugi zdravstveni problemi. Trigliceridi skočili su na 16, tlak na 150/100, pio je mnogo tableta...
Na Staru godinu 2013. odlučio je da je dosta bolesti i okrenuo je ploču kada je, kako kaže, upalio TV i pogledao emisiju "Na rubu znanosti" u kojoj je gost bio dr. Ivan Zirdum koji punih 12 godina živi na sirovoj hrani.
"Gledao sam i razmišljao, pa zašto ne bih i ja probao. Kupio sam blender i započeo novi život", kaže Zovko. U početku je, dodaje, bilo jako teško odustati od ukusne hrane.
Za 7 dana imao je isto toliko iskušenja i sve ih je uspješno prošao. Za vrlo kratko vrijeme pokazali su se rezultati. Šećer je spao na 5.
"Nisam mogao vjerovati. Odlučio sam sebi više ne davati inzulin, jer mi je bilo logično da pri takvoj prehrani šećer ne bi trebao rasti. Razmišljao sam na način da ću, ako i pođe rasti, dati sebi inzulin i idemo dalje. Ali sve je bilo dobro. Uskoro su počeli spadati i kilogrami. Svaki dan imao sam pola kg manje. Za nekih 25 dana izgubio sam 11 kg. Sada sam svjestan da sam se razbolio jer sam prkosio prirodi i jeo mrtvu hranu", kaže Zovko koji je danas, 4 mjeseca nakon odluke prelaženja na sirovu hranu potpuno drugi čovjek. Osim što više ne koristi inzulin, tlak mu je 120/70, trigliceridi 1,4, izgubio je više od 20 kilograma, živi bez ijedne tablete i osjeća se fantastično.

Omiljeni shake

"Kod sirove prehrane teorija je da se unosi što više soka od voća i povrća, jer voće daje energiju, a povrće te hrani. S obzirom da povrće ima loš okus kada se samelje i teško ga je piti kao sok, najbolje je pomiješati zajedno voće i povrće. Meni najdraži sok jest onaj od jednog pregršta raštike, 5 kivija, 2 banane, jabuke i u to uspem pola litre vode. Ujutro popijem pola litra soka, a ostalo tijekom dana. Osim toga, stalno jedem voće, voćne salate, a zbog vitamina B 12 koji je jako potreban ljudskom organizmu u prehranu sam ubacio tunjevinu. Bit svega je da nema gladi, jer mozak ne zna da je želudac prazan, on dobiva informaciju preko krvi, a u krvi ima sve što treba. I što se događa. Tijelo ima energiju, ne mora trošiti svoju energiju na obradu hrane i ono se počne baviti samim sobom. I počne se rješavati otpada iz tijela", pojašnjava Zovko.
A da je naše tijelo pravo ‘smetlište', govori i činjenica da su, primjerice, našem organizmu potrebna 72 sata kao bi preradio meso. Stoga je naše tijelo konstantno okupirano samo sa želucem, nema se kad baviti sobom ni svojim problemima.
"Tijelo troši 80 posto energije samo na obradu hrane. Znači, najveći problem našeg tijela jest kako probaviti tu pustu hranu koju ubacujemo u tijelo. Ako se čovjek pravilno hrani, moje je mišljenje da se tijelo može regenerirati i izliječiti se od raznih bolesti. Ovim načinom prehrane može se drastično produžiti život i ne samo to, nego povećati kvaliteta života, a uz to ide i bolji izgled i mnogo više energije", tvrdi Zovko.

Na sirovom do kraja života

Ovaj se Širokobriježanin namjerava do kraja života hraniti isključivo sirovom hranom, stoga je krenuo i u sadnju povrća. "Želim imati u svom vrtu sve te blagodati prirode. Blitva, kupus, špinat..., svaka od tih namirnica ima nešto posebno u sebi. Recimo, blitva ima 400 posto kalcija na 100 grama, a kupus ima 10 puta više vitamina C od bilo koje namirnice, dok je raštika zbog klorofila uvrštena među 10 najzdravijih biljaka na svijetu, ali u sirovom obliku", ističe Zovko.
Ovaj način prehrane u Širokom Brijegu i okolici pod Zovkinim mentorstvom polučio je odlične rezultate. Svakodnevno mu se javljaju na stotine ljudi koji, slijedeći njegov primjer, žive mnogo zdravije. Stoga je njegova želja, ukoliko za to bude zainteresiranih, održati i predavanja o temi zdrave sirove hrane po svim gradovima u BiH kako bi pomogao ljudima koji imaju zdravstvenih poteškoća.

Piše: Mirela Tučić/dnevni list