Nogometom snizite povišeni tlak

Osim što za muškarce predstavlja idealnu priliku da se redovito druže s prijateljima i uživaju u isključivo muškom svijetu, najvažnija sporedna stvar na svijetu - nogomet, učinkovit je za snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Do ovog su zaključka stigli udružemi istraživači Sveučilišta Exeter i Sveučilišta u Kopenhagenu koji su pratili 22 muškarca s blagom do umjerenom hipertenzijom. Ispitanici su bili stari između 31 i 54 godina; polovica je "dobila zadatak" igrati nogomet sat vremena dva puta tjedno, dok je druga polovica saslušala liječnika oppće prakse i njegove savjete za snižavanje tlaka (kao što je povećanje tjelesne aktivnosti i zdrava prehrana).

Nimalo iznenađujuće, svi su ispitanici doveli u red udio masnog tkiva, poboljšali su funkcije pluća, kod većine je zamijećeno znatno snižavanje tlaka. Kod tri četvrtine ispitanika je tlak bio unutar preporučenih granica.

Ako je nogomet i vaš odabir rekreacije, budite oprezni jer ozlijede prijete i na rekreativnom nogometu!  Naime, dugi sprintevi i teški udarci, zajedno s naizmjeničnim zaprekama kao što je protivnička blokada usmjerena prema suparnikovim nogama, predstavljaju pravu opasnosti na nogometnom igralištu - čak i tijekom rekreativnog nogometa, sugerira nova studija.

izvor: ordinacija.hr