I parovi bez djece mogu računati na pomoć vlasti FBiH

Želja za potomstvom kod Branka i Sanje bila je jača od svih administrativnih barijera i novca koje je potrebno savladati i prikupiti kako bi imali djecu.

Broja liječnika, raznih povjerenstava s kojima su o temi medicinski potpomognute oplodnje razgovarali više se i ne sjećaju, ali iznosa novca koji su prikupili i dali za jednu takvu oplodnju, koja nakon dva tretmana nije dala rezultata, se veoma živo sjećaju.

Prvo su, kažu, dali nešto više od 5700 maraka, a drugi put su morali posegnuti za još toliko jer su ih uvjerili kako klinika za oplodnju jamči stopostotni uspjeh nakon nekoliko ponovljenih tretmana. Razočarani u rezultate, institucije vlasti koje u normalnim državama ovakve tretmane financiraju, ali i u prst sudbine koje je njih dotaknuo, njih dvoje ipak neće odustati od želje da dobiju dijete umjetnom oplodnjom.

Možda im tračak nade probudi vijest da će uskoro biti usvojen nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koje je dijelom prepisano od Hrvatske i nekih članica EU-a. Po njemu bi bračni parovi koji ne mogu imati djecu prirodnim začećem imali u budućnosti plaćeno tri do četiri tretmana umjetne oplodnje.

Ovim zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak liječenja neplodnosti kod parova koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, tehnikama biomedicinski potpomognute oplodnje koja bi u budućnosti trebala biti plaćena iz proračunskih sredstava, odnosno sredstava koja bračnim parovima pripadaju prema Zakonu o obveznom osiguranju, što do sada nije bio slučaj.

Pri Federalnom ministarstvu zdravstva utemeljit će se povjerenstvo za primjenu postupaka medicinski potpomognute oplodnje, kao stručno savjetodavno tijelo koje će nadzirati ovo područje. Predlagatelji zakona napominju kako je zdravstvena politika u FBiH u ovom području u zaostatku, kako u odnosu na zemlje EU, tako i u odnosu na zemlje u okruženju.

Jedini pokušaj do sada je bio davanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ovim osobama na dva pokušaja oplodnje postupcima MPO-e, odlukom o osnovnom paketu zdravstvenih prava što se nije realiziralo na razini županija.

Pravo na medicinski potpomognutu oplodnju imat će i izvabračni parovi, ali se zakonom zabranjuje mogućnost stvaranja surogat majki, kao što je slučaj u Europi.

Večernji list