Torta s lješnjacima i karamelom

Torta s lješnjacima i karamelom, torta, recepti, Karamel krema, Biskvit
Sastojci

Biskvit:
7 kom bjelanaca
140 gr šećera
170 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
2 kašike oštrog brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja
Fil:
1 l punomasnog mlijeka
7 kom žumanaca
200 gr bombona karamel lješnjak (za intenzivniji karamel okus po želji povećati količinu bombona na 250 g)
160 gr gustina
170 gr šećera
100 gr maslaca
200ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dlocela)
100g kvalitetne čokolade za kuvanje
100g noisette čokolade


Priprema:

Karamel krema:

Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.

Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Biskviti:

Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 150gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.

Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
Nastavak krema:

U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.
Slaganje:

Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 5.5 cm) kore ne sječem, a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je 7 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
Ganache:

Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

Posluživanje

- Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije jeftine su :) S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate :)

-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.

*Napomena: Količinu lješnjaka u kori možete smanjiti i zamijeniti dijelom brašna. Ovo pišem jer su domaći lješnjaci okusom mnooogo intenzivniji od kupovnih, tako da je onda bolje raditi sa manjom količinom domaćih lješnjaka.

Savjet za rezanje:
Koristite što tanji dugačak i oštar nož koji prije reza zaronite u mlaku čistu vodu, zatim rez pa brisanje noža papirnim ubrusom pa sve ispočetka

coolinarika.com