Savjeti stručnjaka što raditi ako vas zatekne nevrijeme

U Bosni i Hercegovini zasigurno postoji sličan centar, ali barem za sada nemamo nikakve informacije iz istog pa stoga smo preuzeli dio izvješća koji se odnosi na ovakve slućajeve u Republici Hrvatskoj.

"Građani se trebaju zakloniti u siguran prostor, očistiti oluke, kanalizaciju, odvode - da voda može nesmetano otjecati. Ako se zateknu na otvorenom prostoru, neka hodaju pognuti, ne treba ići uz rubove zgrada zbog pada crjepova na njih ili slično. Pokretnu i nepokretnu imovinu treba dobro skloniti, aute u čvrste prostorije, a brodice vezati", rekao je za Dnevnik.hr dr. Robert Mikac, načelnik Sektora za civilnu zaštitu u DUZS-u.

Posebno trebaju paziti ljudi u kampovima. "Oni trebaju učvrstiti kampere i šatore. Po mogućnosti, skloniti se u čvrste objekte. Osobe koje su u čvrstim objektima trebaju spustiti rolete i odmaknuti se od prozora", rekao je dr. Mikac.

Bude li potrebno, upotrijebit će se protugradna obrana raketama, najavio je Aleš Stopnišek iz Radarskog centra Stružec. "Protugradnu obranu provodimo u našim žitnim područjima, odnosno ondje gdje postoje poljoprivredne kulture. Za sutrašnji dan smo apsolutno operativno spremni. I mi i naši raketari", rekao je Stopnišek.

Još malo savjeta...

- Držite u pričuvi jače najlonske folije ili cerade, letve i čavle za privremenu sanaciju oštećenja na krovu ili za prekrivanje razbijenih prozorskih stakala. Provjerite da vam uz kuću ili drugi objekt ne raste slabo ukorijenjeno ili trulo stablo koje bi vjetar mogao srušiti ili mu lomiti grane.

- Pronađite siguran, od vjetra i valova zaklonjen vez za svoju brodicu ili čamac ili ih izvucite na suho.

- Očistite krovne oluke, dvorišne slivnike i internu kanalizaciju kako bi ste osigurali nesmetano otjecanje oborinskih voda u slučaju olujnog nevremena.

- Ako građevina nije solidno građena a očekuju se orkanski udari vjetra ili pojava pijavice, sklonite se u podrum ili solidno građenu građevinu, prethodno zatvorite vodu i plin na glavnom ventilu i isključite struju na glavnoj sklopci kako bi spriječili sekundarne štete.

- Vodite računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično. Ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla.

- Svoje vozilo sklonite u čvrsti objekt, a ako to nije moguće parkirajte ga na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće), na mjestu gdje se ne mogu pojaviti bujične vode.