Toshiba Qosmio X70: Svjetsko čudo koje doista oduzima dah

Toshiba Qosmio X70, Malo računalo, veliki prijenosnik, Monstruozna konfiguracija, vrijeme učitavanja, Windows 8, Satellite serije C, računalo, Toshiba C, osobno računalo
Na test nam je stiglo najmoćnije računalo koje smo do sada imali prilike testirati
Bio to automobil, motocikl, kuća, stan, komad odjeće, nakita ili slično, svaka od tih stvari po nečemu je posebna. Bez dileme među stvari koje oduzimaju dah valja dodati i Toshiba Qosmio X70. Prijenosnik, ili bolje reći zamjena za stolno računalo, koje fascinira u svakom pogledu. Očaravajuće i do sada neviđene performanse uz izvrsnu opremljenost predstavljaju dostojnu zamjenu za stolno računalo koje će poželjeti svaki igrač, ali i onaj tko ne prihvaća kompromis kada je u pitanju (prijenosno) računalo.
Do Windowsa uz treptaj oka

Ono što će svatko primijetiti na Toshibe Qosmio X70 jest vrijeme potrebno da se Windowsi podignu i računalo bude spremno za rad. Ovo vrijeme iznosi svega pet (!) sekundi. Dobro ste pročitali, potpuno ugašeno računalo, u Windowsima 8.1, koji usput rečeno dolaze na ovom stroju, podižu se za svega pet, a nekada i manje od pet sekundi. Ovakvo vrijeme učitavanja do sada zaista nismo imali prilike vidjeti, a i zasigurno je malo računala na tržištu koje ga mogu uopće i ponuditi. Zgodna je stvar da se prijenosnik može namjestiti tako da odmah krene s podizanjem Windowsa prilikom podizanja poklopca zaslona. Ako ovu mogućnost ostavimo otvorenom, praktički gledano, samo učitavanje Windowsa nećemo više niti vidjeti. O Windowsima 8.1 nećemo previše, možemo samo reći kako je riječ o najnovijem operacijskom sustavu iz Microsofta, koji je zasigurno prevladao neke od dječjih bolesti koje smo viđali u Windowsima 8. Vratimo se na priču oko munjevitom učitavanju Windowsa. Naime, jasno je da ovako nešto ne može ponuditi računalo s klasičnim čvrstim diskom, stoga su u Toshibi Qosmio X70 opremili iznimno brzim SSD-om u kapacitetu od respektabilnih 250 GB. Kako bi ovaj disk bio na raspolaganju samo za sistem i prateće programe, u prijenosniku se još nalazi i čvrsti disk kapaciteta 1000 GB, koji će zasigurno zadovoljiti i najzahtjevnije. Osim brzog podizanja sustava, rad je na računalu i u svakom drugom području - izniman. Pokretanje i najglomaznijih aplikacija odvija se trenutno i to doslovce. Usporedili smo vrijeme učitavanja Windowsa i programa poput AdobePhotoshop na Xosmio X70 i stolnom računalu iz vrha ponude od prije dvije godine. Razlika? Jeziva prednost Toshibina Qosimo X70 od kakvih šest puta. Uz ovakve rezultate Qosmio se bez problema može suočiti s bilo kojim stolnim, a posebice prijenosnim računalom.
Monstruozna konfiguracija

Nije samo uporaba SSD diska nešto što ističe Qosmio X70. Gledamo li ostatak hardverske konfiguracije, gotovo je sve na ovome računalu vrijedno divljenja, pa krenimo redom. Koliko vam je radne memorije dovoljno za rad? Četiri, osam, 12, ili možda više gigabajta? U Toshibi misle, ni manje ni više, nego da je 32 GB! Monstruoznih 32 GB DDR3 memorije takta visokih 1.600 MHz ne viđa se baš često. Već ovoliko radne memorije otkriva i onaj profesionalni segment u koji ulazi Qosmio X70. Sigurni smo da nema aplikacije kojoj ovo neće biti dovoljno. Procesor je rezerviran za najbolje na tržištu, a to je ništa drugo nego najnoviji Intelov procesor Core i7 četvrte generacije. Ovo je uistinu sam vrh današnje ponude procesora kako za stolna, tako i prijenosna računala. Mislite da su ovo glavni aduti? Zasigurno jesu, no tek dolazi šlag za kraj. Naime, kako bi svi oni koji će ovaj stroj koristiti za igru, ali možda i kakvu multimedijsku obradu, na raspolaganju imaju jedan od najsnažnijih grafičkih čipova na tržištu - NvidiaGeForce GTX 770M. Igračima smo već sigurno izmamili osmijeh na lice, a oni zasigurno znaju što ova grafička kartica sa zasebnih 3 GB brze GDDR5 memorije može ponuditi. U kratkim crtama, možemo igrati najnovije igraće naslove na visokim postavkama kvalitete bez ikakvih teškoća. Sa lijeve strane, na boku Qosimo X70 prijenosnika pronalazimo i Blu-Ray, CD/DVD snimač, što je opet pohvala u izvrsnoj opremljenosti. Osim nevjerojatne brzine i opremljenosti, najugodnije su nas iznenadili i ugrađeni zvučnici koje potpisuje Harman/Kardon. Zvuk iz ovog računala impresivan je, a sigurni smo da će mnogi i odbaciti svoje stolne zvučnike bez kojih donedavno nismo mogli pogledati ni vijesti na prijenosniku, a kamoli uživati u glazbi. Ovdje je zvuk zaista briljantan i zaslužuje najviše pohvale, kao uostalom i ostatak ovog nevjerojatnog stroja.

Konačan sud za Toshibu Qosimo X70 - ako tražite pouzdan i nevjerojatno brz stroj, a opet želite ga i ponijeti sa sobom te ne prihvaćate kompromis u opremljenosti - Toshiba Qosmio X70 nametnuo se kao najbolji izbor i naša preporuka. Cijena od nešto više od 13 tisuća kuna sasvim je opravdana za uređaj ovog tipa.


Malo računalo, veliki prijenosnik

Toshiba Qosmio X70 dolazi sa 17,3-inčnim zaslonom u punoj HD rezoluciji. Prema našem mišljenju, on nudi najbolji omjer gustoće piksela i ugode u radu bez naprezanja očiju. Boje i njihova pokrivenost iznimno su vjerne, a kut vidljivosti na visokoj razini. Mnogi će reći kako je kao prijenosnik golem, odnosno debeo te da bi trebao biti tanji. Jasno je da uz ovakvu dijagonalu prijenosnik ne može biti odveć kompaktan, a Qosmio X70 je upravo primjer kompaktnog računala. Nije golem i debeo, nego upravo suprotno - kompaktan je! Ako mislite da ne znamo što pričamo, evo i objašnjenja. Naime, uzmemo li sve što Qosmio X70 nudi i upakiramo u kućište, sigurno nećemo dobiti ovako kompaktan stroj. Od izvrsnog zaslona, dva diska, optičkog pogona, procesora, memorije, grafičke kartice i efikasnog hlađenja, sve je na svome mjestu. Uspješnu priču zaokružuje kvalitetna izrada koja uključuje aluminij te tipkovnica osvijetljena pozadinskim crvenim svjetlom. Pozadinsko osvjetljenje moguće je regulirati tako da bude ugašeno/konstantno svijetli, ili samo onda kada tipkamo, a jednom kada se naviknete na ovu mogućnost, tipkovnica bez njega jednostavno više neće dolaziti u obzir. Za pohvalu je i touchpad, koji prepoznaje razne geste kao na pametnom telefonu ili tabletu.

glas-slavonije.hr