Jednostavni i pametni načini kako da smanjite račun za struju

elektroprivreda, poslovniportal.ba, Međugorje, struja, el,energija, potrošnja, ušteda, struja, el.struja, Rama, Božić, struja, struja, el.struja, BIH, kupovina, struja, el.struja, BIH, kupovina, struja, el.struja, računi, visoki računi, ušteda, Ušteda električne energije, voda, pitka voda, bez struje, struja, el.struja, akcize, struja, el.struja, BIH
Isključite aparate kada ih ne koristite

Čak i kada nisu u upotrebi, priključeni aparati i dalje mogu trošiti struju - da, čak i punjači na koje nije ništa priključeno. Postoje mnoge stvari koje ostavimo priključene na izvor struje da ni ne razmišljamo - mikrovalnu, punjače za mobitele, digitalne okvire slika, laptope...Iako ne troše puno, čine razliku na računu.

Koristite produžni kabel

Nabavite produžni kabel i na njega stavite što više priključaka. Na taj način nećete morati svaki priključak vaditi pojedinačno, samo iz struje isključite produžni.

Zamijenite žarulje

Zamijenite obične žarulje onim štednim. Energetski učinkovita žarulja koristi 75 posto manje energije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti i traje šest puta duže.

Popravite pukotine

Ako vam dom nije pravilno izoliran, vjerojatno trošite više energije. Hladan zrak ulazi izvana i tako gubite toplinu, i energiju.

Pametno perite odjeću

Kada god je to moguće, odjeću perite hladnom vodom, tako ćete uštedjeti novac i energiju. Devedeset posto energije koja se koristi prilikom pranja odlazi na zagrijavanje vode. Zapamtite da perilicu ne zatrpate s previše odjeće ili previše deterdženta - to joj može otežati rad.

Sušite odjeću na pravi način

Kada god možete, odjeću sušite na zraku umjesto u sušilici. A kada koristite sušilicu, neka bude propisno napunjena. Također, redovito čistite filtere kako bi sušilica radila kako treba i trošila manje energije.

Napunite perilicu posuđa

Palite perilicu samo kada je potpuno napunjena. Razmislite i o tome da je isključite na programu suđenja i pustite posuđe da se suši na zraku. Također morate paziti da perilica nije pretrpana.

Čistite svoje strojeve

Čistite zavojnice frižidera kako bi učinkovito radio. Trebali biste to činiti barem dva puta godišnje, jer na taj način možete smanjiti potrošnju električne energiej za šest posto. Čistite ili zamijenite filter na klima uređaju, jer ako je prljav može trošiti i 15 posto više električne energije.

Nabavite programabilni termostat

To je dobra investicija, jer ste u mogućnosti uštedjeti energiju tako da programirate kontrolu grijanja i hlađenja kada ste daleko od kuće ili kada spavate.

IL/POPSUGAR Smart Living