FOTO  Sunčana strana dlana

Downov sindrom

Idejni začetnik i glavni organizator ove akcije je BoHeMSA LC Mostar - udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Mostaru. Cilj akcije je unaprjeđenje kvalitete življenja djece s Downovim sindromom, posebice kroz njihovo edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi.

Dan osoba sa Downovim sindrom simbolično se obilježava 21. ožujka (trisomija 21. kromosoma). „Sunčana strana dlana" prva je akcija tog tipa u Mostaru te postaje tradicija na što su organizatori posebno ponosni. Projektom su koordinirali Martina Mladinović i Matea Perić iz BoHeMSA-e. Osim BoHeMSA-e, posebne zasluge imaju djeca (više od 50) i osoblje Škole za djecu s posebnim potrebama iz Mostara, osoblje Udruge za Down sindrom Mostar, osoblje Srednje turističko-ugositeljske škole iz Mostara, osoblje Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, te 70-ak volontera iz studentskih organizacija: AIESEC, ZAMFIS, IAESTE, HSSA, Klub mladih pedagoga,Mentalist te ŠPK Zrinjski.

Program je započeo u 9 sati prigodnim obraćanjem gospođice Nikoline Beljo, pedagoginje Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama. Potom je i predsjednik BoHeMSA-e LC Mostar Miran Boras pozdravio sve prisutne te izrazio zadovoljstvo organizacijom projekta. Zapažen nastup uz istoimenu pjesmu projekta imale su mlađe članice Športskog plesnog kluba Zrinjski. Nakon ovog uvodnog dijela zabava je mogla početi.

Projekt je osmišljen tako da su u prvom dijelu djeca bila podijeljena u tri grupe u kojima su imali priliku crtati, plesati s pomponima, te voditi svoje igrače liječniku u sklopu projekta Teddy Bear Hospital. Grupe su se izmjenjivale na pozicijama, tako da su svi imali priliku iskušati se u svim aktivnostima i vidjeti što im se najviše sviđa. Nakon kratke stanke i odmora uz pizze, kiflicee  i sok, u ugodnoj atmosferi, održalo se mini natjecanje u karaokama. Na kraju natjecanja bilo je potpuno jasno da su svi pobjednici, pa su nakon zajedničke fotografije svim učenicima dodijeljene slatke nagrade.

Na koncu druženja, članovi BoHeMSA-e zahvalili su svim suorganizatorima na pomoći u organizaciji i provedbi projekta, a zahvale su upućene i svim prijateljima projekta bez kojih ne bi bilo moguće provesti ovu akciju. Prijatelji projekta su:  Zbim d.o.o., Mostar, Barpeh d.o.o., Čitluk, Skuter d.o.o., Sarajevo, DOST d.o.o., Čitluk, Goyatours d.o.o., Čitluk, Restaurant „Colombo", Međugorje, Restoran „Infuzija", Mostar, Tiskara Olovka d.o.o., Posušje, Hotel „Lux", Međugorje, Pansion „Zovko", Međugorje, Pansion „Ivanković", Međugorje, Foto-video studio „Đani", Međugorje, OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, Studentski Zbor Sveučilišta u Mostaru. Posebnu zahvalu upućuju Andriji Vučiću i Pizzerii „Primavera" iz Mostara koji je osigurao pizze za sve sudionike projekta.

Nakon gotovo 3 sata prave zabave, bilo je vrijeme za pozdrav, a sudionicima u sjećanju ostaje mnogo lijepih uspomena i nada da će se i dogodine ponoviti nešto slično, samo još bolje i još zabavnije.

Medijski pokrovitelji: Dnevni list, Večernji list, Bljesak.info, Hercegovina.info, Pogled.ba, Direkt.ba, Radio-televizija Oscar C, Radio Mir Međugorje, Radio-televizija Mostar, TV1, Obični radio