Samsung predstavio svoje nove adute, Galaxy S5 i Gear Fit

samsung, Samsung Galaxy S5., Samsung Galaxy S6 , samsung, mobiteli

Naime, sinoć oko 20:00 sati Samsung je na najvećem svjetskom sajmu mobilne telefonije, Mobile World Congress, predstavio svoj novi adut - Samsung Galaxy S5, a događaj je preko live streaminga pratilo gotovo 300 tisuća ljudi.

Kako danas gotovo svi smartphoneovi teže većim ekranima, S5 ima zaslon jednu četvrtinu inča veći od svog prethodnika S4, a poboljšani su i procesor i kamera.

Šire se glasine o dva modela Samsunga Galaxy S5, jednog skupljeg i jednog pristupačnijeg širem tržištu (nešto poput onoga što je učinio Apple sa svojim iPhoneom 5S i 5C), no o tom jeftinijem modelu čelnici Samsunga večeras nisu govorili.

Bolji procesor, bolja kamera i čitač otiska prsta

Novost je i četverojezgreni Snapdragon 805 procesor, kamera rezolucije 16 megapiksela te radna memorija od 3 gigabajta, a Samsung Galaxy S5 je postao i prvi smartphone na svijetu s ugrađenim senzorom za praćenje otkucaja srca koji je smješten pokraj bljeskalice, odmah ispod stražnje kamere.

Poput konkurentskog iPhonea 5S, i Galaxy S5 ima čitač otiska prsta na Home tipki. Stražnja je strana uređaja prekrivena sitnim perforacijama koje omogućavaju ugodnije prijanjanje dlanu korisnika, a velika su novosti otpornost na vodu i prašinu Samsungovog najnovijeg uređaja. Zasad će dostupne boje kućišta biti plava, crna i bijela, no najavljene su još mnoge, uključujući i one dizajnerske koje će vjerojatno podići i cijenu takvih uređaja.

Galaxy S5 ima i novi, jači WiFi MiMO te brži podatkovni prijenos LTE Cat4, a što se tiče osnovnog operativnog sustava, Samsung ni sa svojim S5 nije odustao od popularnog Andoida 4.2.2. KitKat.

Kada će uređaj biti dostupan na hrvatskom tržištu zasad nije poznato, dok će se na inozemnom tržištu pojaviti 11. travnja, a prve se recenzije i utisci stvarnih korisnika očekuju uskoro.

Gear Fit

Samsung je ipak gledatelje najviše zadivio Gear Fitom, malim uređajem u obliku narukvice (poput ručnog sata) koji je prvi uređaj takve vrste na svijetu sa zakrivljenim 1,84-inčnim Super AMOLED zaslonom.

Gear Fit mjeri vaše korake, nadgleda vaš san, ali i mjeri otkucaje srca te zapravo služi kao mali osobni trener "koji vam pomaže da ostanete fit".

Pomoću Bluetooth tehnologije kojom je opremljen korisnik može svoj Gear Fit povezati s čak 20 drugih uređaja, a putem njega možete pratiti i notifikacije koje se pojavljuju na vašem smartphoneu. Za razliku od Samsunga Gear 2 i Gear Neo, s Gear Fitom ne možete telefonirati, ali zato je moguće odbiti pozive, vidjeti dolazne poruke i mailove te novosti na društvenim mrežama te upravljati glazbenim playerom na svom smartphoneu.

Ono što Gear Fitu nedostaje jest mogućnost okretanja zaslona jer kada se uređaj postavi na zapešće, zaslon gleda u krivom smjeru te bi moglo biti teško čitati poruke i sličan sadržaj, no iz Samsunga već rade na otklanjanju tog problema.

Cijena zasad također nije poznata, no trebala bi se kretati u nižem cjenovnom rangu od onoga u kojem su Gear 2 i Gear Neo.

portal-plus.info