Ceste koje svijetle u mraku postale stvarnost

ceste, svjetlo, budućnost
Autor ovog projekta je Daan Roosegaarde i nizozemska tvrtka Heijmans Infrastructure. Ovakva cesta već postoji i to na autoputu N329 u Ossu, oko 100 kilometara jugoistočno od Amsterdama.

Oznake na cesti oslikane su bojom koja sadrži foto luminiscentni prah koji se puni preko dana, a tijekom noći ispušta zelenu svjetlost. Roosegaarde smatra kako je doveo luminiscenciju do njezinog vrhunca nazvavši je “gotovo radioaktivnom”.

Ako svjetlost traje čitavih osam sati kao što bi i trebala, to bi moglo značiti ukidanje uličnih svjetiljki koji su pravi gutači energije. “Vlada gasi ulične svjetiljke tijekom noći kako bi uštedjela novac”, kaže Roosegaarde. “Nevjerojatno je koliko milijardi smo utrošili na razvoj automobila, no ceste koje zapravo određuju izgled našeg okoliša potpuno su zanemarene.”

Hoće li se ovim pilot-projektom obuhvatiti svaka cesta? “To bi bila velika investicija. Ako je sigurnost na prvom mjestu, onda moramo imati dokaze da je ovaj način doista bolji od postojećih”, rekao je Pete Thomas s Transport Safety Research Centre.

Cijeli probni period promatrat će britanska Agencija za autoceste koja se, prije svega, pita kako će ove oznake funkcionirati za vrijeme zimskog perioda kada dani traju kraće. Također, u obzir se mora uzeti i koliko je boja otporna na oštećenja i koliko dugo će izdržati na cesti.

Ovaj projekt “Smart Highway” zamišljen je 2012. godine, a uključuje i tehnologiju osjetljivu na temperaturu – kada pahulje snijega padnu na tlo cesta počinje svijetliti signalizirajući sklisku površinu.

Izvor: IFLS