ICTY Ratku Mladiću će se suditi za genocid

Haag, ratko mladić, ICTY, ratko mladić, Raspravno vijeće, Den Haag
Raspravno vijeće ICTY-ja zasjedalo je u povodu zahtjeva Ratka Mladića za oslobađanje od krivnje sukladno pravilom 918bis, koje predviđa mogućnost da optuženi, nakon dokaznog postupka koji izvede tužiteljstvo, zatraži da ga se oslobodi po nekim ili svim točkama optužnice za koje obrana smatra da optužba nije izvela dokaze za osuđujuću presudu.

Mladić je zahtjev podnio sredinom ožujka tražeći da budu odbačene i druge točke i navodi iz optužnice koja ga tereti za progon Bošnjaka i Hrvata u BiH, koji je u 15 općina imao razmjere genocida.

Mladić je optužen i za teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom topničkih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, a njegova je obrana tvrdila da tužitelji u dokaznom postupku nisu dokazali krivnju tadašnjeg zapovjednika vojske niti je dokazano da je Mladić imao "genocidnu namjeru" da srebreničke Bošnjake uništi kao etničku skupinu.

Raspravno vijeće je odbacilo sve argumente Mladićeve odbrane za oslobađajuću presudu po dvije točke za genocid jer postoje dokazi da je počinjeno djelo genocida u 15 općina BiH kako je navedeno u optužnici, kao i u Srebrenici, te da navedeni dokazi pružaju informacije u vezi s genocidnom namjerom počinitelja.

Odbačeni su i argumenti i po optužbama za više pojedinačnih zločina obuhvaćenim drugim točkama. Vijeće je također odbacilo argumente obrane u vezi sa zapovjednom odgovornošću optuženog za zločine koje su počinile postrojbe izvan sastava vojske.

Raspravno vijeće je zaključilo da je protiv optuženog izvedeno dovoljno dokaza da treba iznijeti obranu za svaku od točaka koje mu se stavljaju na teret.

Mladićeva obrana trebala bi do 28. travnja Sudskom vijeću podnijeti popis svjedoka i dokaza koje namjerava koristiti u svojoj obrani.

Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS-a, optužen je u Den Haagu za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH od 1992. do kraja 1995. Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. i izručen Haagu pet dana kasnije, a na prvom pojavljivanju pred sudom negirao je krivnju po svim točkama optužnice.

Hina