Drama na granici Kosova i Srbije

kosovo, Srbija, nogomet, kosovo, Srbija, granica, Srbija, kosovo, priznanje, kosovo, srbija albanija, neovisnost kosova, kosovo, ratna odšteta, tužba za genocid, kosovo, vodovodni sustav u Prištini, kosovski Albanci, Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kosovo, prosvjedi, kosovska oporba, niz incidenata, FIFA, priznali Kosovo , Fadil Vokri, UEFA, kosovo, Kosovo u kvalifikacijama, UEFA, kosovo, Hashim Thaci, telefonski kod,  383, kosovo, Srbija i Kosovo, Haradinaj, Ramuš Haradinaj, Hrvati, Republika Kosovo
Kako je javio RTS, specijalne jedinice KPS-a, poznate kao 'Rose', zauzele su sinoć administrativni prijelaz Brnjak na sjeveru Kosova. Lokalni Srbi su spriječili preuzimanje obližnjeg punkta Jarinje koji su noćas pokušale zauzeti specijalne postrojbe kosovske policije
Radiotelevizija Kosova izvijestila je u ponedjeljak navečer da je kosovska policija počela akciju preuzimanja administrativnih prijelaza sa Srbijom po naređenju premijera Kosova Hashima Thacija. Kako je javio RTS, kod Brnjaka je došlo do sukoba pripadnika KPS-a i okupljenih Srba koji su prosvjedovali. Pripadnici kosovske policije uhitili su četiri demonstranta. Srbi sa sjevera Kosova, koji su se okupili kod Leposavića, napravili su blokadu i spriječili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na administrativnom prijelazu Jarinje.

Kako su javili tamošnji mediji, specijalci kosovske policije u akciju su krenuli naoružani i u oklopnim vozilima. Snage KFOR-a i EULEX-a blokirale su most u Kosovskoj Mitrovici, a oko dva sata iza ponoći nekoliko je stotina Srba s nekoliko kamiona pijeska i balvanima blokiralo put kod Zvečana. Tanjug je javio da su se u Zubinom Potoku noćas čule i sirene za uzbunu. Nešto prije tri sata ujutro kosovski su specijalci pod punom opremom i u desetak džipova blokirali put Mitrovica - Leposavić.

'Ovo je prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na cijeli teritorij Kosova', piše Koha Ditore. Zbog ozbiljnosti situacije, koja prijeti mogućom novom eskalacijom sukoba između Srba i kosovskih Albanaca, noćas iza ponoći na Kosovo su se zaputili ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović. Državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović zatražio je od KFOR-a da se odmah rasporedi između Srba i kosovske policije, a ministar Bogdanović je pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova. Bogdanović je ocijenio da je simptomatično što akciju KPS-a prate i specijalne jedinice EULEX-a, što, kako je rekao, ukazuje na to da je riječ o sinkroniziranoj akciji.

'Ovo ni u kom slučaju nije akcija EULEX-a. U bliskoj suradnji s KFOR-om nadziremo razvoj situacije', izjavio je glasnogovornik EULEX-a Nicholas Hawton.

Najavljujući početak operacije kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi u Prištini je rekao da će kosovska policija zauzeti prijelaze Brnjak i Jarinje. Dodao je da je KFOR bio obaviješten o početku akcije, no istaknuo je i da njegove specijalce u toj namjeri sprečava EULEX.

Podsjetimo, vlada Kosova je u srijedu donijela odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije. Priština je obrazložila da je ta odluka odgovor na to što Srbija ne prizna žig kosovske carine te onemogućava izvoz iz Kosova u Srbiju.

'Nakon svega, postavlja se pitanje čemu razgovori i pregovori', izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju. Upozorio je da ovakva situacija može dovesti u opasnost pregovore Beograda i Prištine te rezultirati njihovim potpunim prekidom.