Znate li zašto se mijenja datum Uskrsa?

Uskrs, korizma, Uskrs, Uskrsna čestitka, Koordinacija Hrvatskih udruga, Rama - Prozor, Uskrs, Uskrs, osjećaj mira i spokoja, Kršćanin, religija, Kristov križ, Uskrs, datum, korizma, post, nemrs, milosrđe , put Isusa Krista:, krštenje, o sakramentu krštenja, korizma, katica kiš, propovijed, katica kiš, korizma, katica kiš, Uskrs, molitva, Isus, Isus Krist,  iz Lukina evanđelja, Papa, obitelj iz Poljske, Sveti Otac, religija, evanđelje, vjera, katica kiš, drugi dan uskrsa, Uskrs, put Isusa Krista:, Sveti Otac, Uskrsnuće, Papa Franjo, religija, čovjek i vjera, Isus, evanđelje, korizma, molitva, čovjek i vjera
večano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali će predvoditi kardinal Josip Bozanić, a s obzirom da ove godine Uskrs u isto vrijeme slave i katolički i pravoslavni vjernici misa će se služiti i u pravoslavnoj Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Svečano euharistijsko slavlje Papa Franjo će predvoditi na Trgu svetog Petra, a nakon mise slijedi blagoslov Urbi et orbi (Gradu i svijetu).

Kako se računa datum Uskrsa?

Uskrsni su se događaji Kristova života odvili u okvirima stare židovske Pashe. On je proslavio svoju vazmenu večeru, proživio svoju muku i smrt i doživio svoj Uskrs za vrijeme toga židovskoga blagdana. Židovi su slavili Pashu 14. dana mjeseca Nisana. Bio je to sedmi mjesec židovskoga kalendara, a odgovara našem ožujku i travnju, s početkom proljeća.

U Crkvi se u prvo vrijeme Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom. Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa se razlikuje u istočnoj i zapadnoj crkvi. Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan.

U crkvama koje koriste julijanski kalendar postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe, pa zbog toga datum Uskrsa može biti kasniji. Zato Uskrs ne slave svi kršćani u isti dan.

vecernji list