Udruga nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne

HVO postrojavanje

-          Iz proračuna F BiH se ne izdvaja 18 milijuna KM na godišnjoj razini za nositelje ratnih odličja u F BiH, nego nešto manje od 15 milijuna KM.

-          Broj pripadnika HVO, koji primaju naknade za odličja, od ukupno 5.434 korisnika, nije oko 2.500 nego 1.989.   

-          Broj nositelja ratnih odličja HVO iz općine Mostar nije 595 nego 519.

-          Najmanji broj dobitnika ratnih odličja HVO nije iz sarajevskih općina i Tuzle nego iz Zenice, Jablanice, Konjica, Vareša, Bugojna, Kaknja, Tešnja, Tuzle, Sarajeva, odnosno gradova odakle su protjerani Hrvati

-          Nigdje u zakonu niti u bilo kojem drugom dokumentu ne postoji pojam „Tuđmanov Red hrvatskog trolista", kako se vrlo provokativno i u negativnom kontekstu nazivaju odličja koja su dobili pripadnici HVO-a za sudjelovanju u obrani i očuvanju cjelovitosti BiH. Zašto onda „Zlatne ljiljane" ne nazivaju „Izetbegovićevim zlatnim ljiljanima", pogotovo što se to navodi u vrlo negativnom kontekstu.

-          Nositelji ratnih odličja HVO, su sukladno Zakonu o nositeljima odličja u F BiH, koji jednako tretira odlikovane pripadnike HVO i A BiH svrstani u 1. i 3. kategoriju, pa tako ne mogu primati mjesečne iznose za 1. kategoriju u visini do 340,00 KM, a njihove kolege iz A BiH 297,00 KM, što je još jedna dezinformacija koja stvara pogrešnu sliku u javnosti kako su pripadnici HVO privilegirani u odnosu na kolege iz A BiH, a ovakvo, pa makar i pogrešno iznesene informacije, nas čude tim više jer pripadnici braniteljske populacije HVO-a od strane federalnog ministarstva branitelja, niti u jednom segmentu nikada nisu imali povlašteni položaj u odnosu na pripadnike braniteljske populacije iz A BiH. 

-          U istom tekstu se također navodi podatak da ima „znatan broj i onih koji su dobitnici Reda hrvatskog pletera, koje nositeljima donosi „tek" po 70 KM mjesečno. Ovdje moramo zaista potvrditi podatak da ima znatan broj, odnosno skoro 50% nositelja ratnih odličja HVO koji imaju „Red hrvatskog pletera", ali njihova mjesečna naknada iznosi „tek" 60, a ne 70 KM.

-          Na kraju teksta se spominje kako pripadnici HVO primaju naknadu „iz federalnog budžeta, iako su im priznanja dodijelili država Hrvatska i bivši predsjednik Franjo Tuđman". Gospodo napominjemo vam da su sukladno spomenutom „Zakonu o dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja u F BiH" obuhvaćeni, između ostalih, pripadnici HVO koji su odlikovani za svoj doprinosu u ratu, a priznanja im nisu dodijeljena u državi Hrvatskoj, nego u državi BiH, za sudjelovanje u obrani BiH, ali na žalost institucije R BiH nikada nisu niti jednog pripadnika HVO-a pohvalile, a kamo li ga odlikovale, pa koja bi to priznanja bila obuhvaćena za pripadnike HVO-a, na koji bi se način provodio federalni zakon o odličjima, a također napominjemo da federalno ministarstvo branitelja nije ministarstvo samo Armije BiH, kao što i prostor Federacije BiH nije oslobodila A BiH, nego su u njezin sastav obuhvaćene teritorije koje su bili pod kontrolom A BiH i HVO, a bosanskohercegovački Hrvati su u washingtonske i daytonske mirovne pregovore ušli sa HR Herceg Bosnom, koja je postala jednom od sastavnica Federacije BiH.

-          U podtekstu pod nazivom „Poznata imena" na vrlo ružan i podrugljiv način („okitili se i okoristili") spominje neka imena koja se dovode u kontekst sa sadašnjim ili nekadašnjim političarima (npr. Martin Raguž je nositelj Partizanske spomenice 1941., Dragan Čović nije korisnik naknade za ratna odličja.....), uz koje veže počinitelje ratnih zločina (npr. general Živko Budimir nije osuđen, a ni do sada procesuiran za počinjenje ratnog zločina......). Ako se netko i bavi trenutno politikom ne mora značiti da nekada nije bio pripadnik oružanih snaga, na bilo kojoj strani, pa zbog toga možda (zasluženo ili nezasluženo) odlikovan.

Interesantno je da se ovakvi tekstovi nikada ne pišu o dobitnicima ratnih odličja iz redova A BiH, iako se uvijek na najvišu političku funkciju države BiH (u Predsjedništvo BiH) biraju članovi iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda koji su obvezno dobitnici ratnih priznanja A BiH „zlatni ljiljan", ne piše se također da ratna odličja A BiH imaju osumnjičeni, optuženi (Nihad Bojadžić.......) ili osuđeni ratni zločinci (Rasim Delić.....) iz reda A BiH.

-          Ne možemo shvatiti da netko skoro 17 godina nakon rata ne želi da prihvati zbivanja na prostoru Bosne i Hercegovine onakvima kakva su bila.. Svi oni koji ne žele da prihvate povijesne činjenice onakve kakve i jesu bile, a ne onakve kakve su neki željeli, imaju problem sa sobom a isti su prijetnja razvoju i opstanku države Bosne i Hercegovine. Mi odlikovani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane kao legitimne vojne sile u obrani Bosne i Hercegovine, smo ponosni na svoja djela  i na postignute rezultate u domovinskom ratu. Ako nekima nije poznato i  nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma HVO je zajedno sa Hrvatskom vojskom, a u nekim akcijama i sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine počeo nizati ratne pobjede protiv okupatora. U 7 uspješnih pobjedničkih operacija, Hrvatsko vijeće obrane zajedno sa Hrvatskom vojskom  je oslobodilo  čitavu zapadnu Bosnu. Kruna uspješnih operacija je bila operacija „Južni potez", a sama akcija, prekinuta je na zahtjev međunarodne zajednice 15. listopada 1995. godine.

-          Osuđujemo pritisak na cjelokupnu braniteljsku populaciju Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, koju neki izabrani dužnosnici pod plaštom socijaldemokracije pokušavaju stigmatizirati i prikazati kao „zločinačku organizaciju", te promijeniti povijesne činjenice i prikazati A BiH kao multinacionalnu komponentu (uz nekoliko Hrvata koji su se zatekli u njoj), što je samo još jedan dokaz majorizacije hrvatskog naroda u Federaciji BiH, kojem se oduzima pravo da spominje i čuva uspomene na svoje branitelje, a još jednom ponavljamo da je samo zahvaljujući hrvatskom narodu i Hrvatskom vijeću obrane BiH ostala i opstala kao samostalna država.

-           Svima onima kojima to smeta neka se jasno izjasne i neka progovore ljudskim jezikom a ne jezikom podrivanja i izazivanja netrpeljivosti i mržnje svemu onome što je proisteklo iz HVO. Svjesni smo da su ovo pokušaji sa kojima se želi izazvati međusobno rasulo i raslojavanje  između braniteljskih udruga A BiH i HVO te na taj način  ostvariti svoje niske političke ciljeve, a smatramo da je vrijeme ovakvih pokušaja prevaziđeno. Poznato je da svaki narod koji zaboravlja svoju istinsku povijest, nema nikakve budućnosti, a mi želimo da se istina o domovinskom ratu tumači onakva kakva je bila i  zato,  poručujemo svima,  da ćemo u narednom periodu koristiti  sve raspoložive institucije države za koju smo se borili u cilju zaštite imena i djela pripadnika HVO i svega onoga što je iz njega proisteklo.

Povod objavljenih dezinformacija u nekim medijima na hrvatskom jeziku, koje su im dostavile nadležne institucije u F BiH (federalno ministarstvo za pitanja branitelja) a u kojima se po tko zna koji put navodi podatak „kako se do danas broj osoba za koje se sumnja da su odluku o povoljnom umirovljenju dobile temeljem krivotvorenih ratnih priznanja i odličja HVO popeo na više od 2.500".

Sasvim je nelogično, matematički neizvedivo, a smatramo od nekih institucija u F BiH i namjerno plasirana dezinformacija kako od 1.989 pripadnika HVO-a koji primaju naknadu za odličja u F BiH, a od kojih je polovina nositelja odličja „Red hrvatskog pletera", koji nemaju po tom kriteriju pravo na umirovljenje pod povoljnim uvjetima, ima preko 2.500 „lažnih odličja".

Konstantnim ponavljanjem dezinformacija, koje Goebelsovim metodama (stalno ponavljana laž će jednom postati istina), koriste mnogobrojni sarajevski mediji, postalo je moguće da od 1.989 korisnika naknada bude preko 2.500 „lažnih".

Na žalost u više navrata je ponavljana upravo ta dezinformacija, koja, smatramo, ima jedino za cilj unošenje razdora unutar braniteljske populacije HVO-a, prikazujući odlikovane i nagrađene pripadnike HVO kao kriminalce, falsifikatore i svakojake parazite.

Udruga nositelja ratnih odličja HVO, ne samo da podržava reviziju nositelja ratnih odličja, nego je i zahtijevala da se otklone sve eventualno nezasluženo uvrštene osobe koje koriste neke od privilegija koje pripadaju braniteljskoj populaciji, ali ne na način kako to radi aktualni, odnosno kako je radio prethodni federalni ministar branitelja, da se isključivo pripadnici HVO-a izvode iz prava, bez mogućnosti žalbe, po samo ministru poznatom kriteriju, kako bi on mogao prikazati što veći broj izvedenih iz prava, a mogućnost povratka u pravo ne mogu ostvariti prije suda u Strazbourgu, do kada će mnogi i preminuti zbog nakupljenog stresa i pretrpljenih nepravdi.

Također napominjemo kako pripadnici braniteljske populacije HVO-a od strane federalnog ministarstva branitelja, niti u jednom segmentu nikada nisu imali povlašteni položaj u odnosu na pripadnike iz A BiH. 

Interesantan je podatak kako sarajevski mediji nikada ne objave informacije „iz pouzdanih izvora", da se na najviše političke funkcije u državi BiH, odnosno predsjedništvo BiH, iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, gotovo po pravilu izabiru dobitnici odličja „zlatni ljiljan", a svakog dobitnika ratnog odličja HVO se kirurški precizno pregleda i procijeni je li ili nije zaslužio odličje koje nosi, na koji ga je način dobio i ima li pravo na privilegije koje su neupitne za dobitnike odličja iz reda A BiH.

Ovo je samo još jedan od pokazatelja majorizacije koja se u kontinuitetu provodi nad hrvatskim narodom u BiH i dokaz hrvatskoj političkoj eliti u BiH da inzistiraju i ustraju u naporima na jačanju medija na hrvatskom jeziku, odnosno ulože maksimalne napore, pa i po cijenu svog osobnog političkog odstrjela od strane međunarodne zajednice i sarajevskih medija, na formiranju javnog TV servisa na hrvatskom jeziku, dok još ima Hrvata u BiH.    

Još na kraju dodajmo da mi odlikovani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, kao legitimne vojne sile u obrani Bosne i Hercegovine,  smo ponosni na svoja djela  i na postignute rezultate u domovinskom ratu. Ako nekima nije poznato i nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma HVO je zajedno sa Hrvatskom vojskom, a u nekim akcijama i sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine počeo nizati ratne pobjede u 7 uspješnih pobjedničkih operacija, Hrvatsko vijeće obrane zajedno sa Hrvatskom vojskom, je oslobodilo čitavu zapadnu Bosnu. Pripadnici HVO su odlikovani za djela u obrani Bosne i Hercegovine, a ne neke druge države, stoji u priopćenju UDRUGE NOSITELJA RATNIH ODLIČJA HRVATSKOG VIJEĆA OBRANE FEDERACIJE BiH.