FOTO  Predsjednica HDZ-a RH u posjetu Mostaru i Hercegovini

Jadranka Kosor, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ
U kratkom obraćanju novinarima nakon sastanka s predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Kosor je istaknula da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o interesu Hrvata izvan domovine pa tako i o interesima Hrvata u BiH.

Podsjetivši da će 1. srpnja 2013. Hrvatska postati punopravnom članicom Europske unije, Kosor je ocijenila kako će tada pozicija Hrvatske u potpori Hrvatima u BiH biti puno snažnija.

"Mi kao 28. članica EU-a s našim ćemo prijateljima za europskim stolom dodatno snažno poticati rješavanje problema u BiH, kako bi Hrvati zaista bili osnaženi i kako se ne bi tretirali kao manjina", kazala je Kosor.

Dodala je kako će Hrvatska i dalje snažno podupirati BiH na njezinom euroatlantskom putu te jačati poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je građane BiH, koji imaju pravo glasa na hrvatskim parlamentarnim izborima, da daju potporu listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici jer, kako je rekao, HDZ može osigurati jednakopravan status hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je uvjerenje da će tri mandata iz XI. izborne jedinice pripasti kandidatima s HDZ-ove liste koji će, po njegovim riječima, u Hrvatskom saboru znati artikulirati interes Hrvata iz BiH i Hrvata iz dijaspore.

"S obzirom da će Hrvatska za nešto više od godinu dana postati članica Europske unije, uvjeren sam da će ova tri zastupnika biti most BiH prema Europskoj uniji i da će zajedno sa saborskom većinom poduprijeti nastojanja Hrvata u BiH za otvaranjem pune ravnopravnosti i poduprijeti BiH na ubrzanom putu ka EU", kazao je Ljubić.

Delegacija se zatim uputila na Trg hrvatskih velikana - RONDO, gdje je usljedilo svečano polaganje vijenaca POGINULIM BRANITELJIMA.

Fena/hercegovina.info