Helez: Organiziranim kriminalom do lažnih boračkih prava

"Prema našim procjenama, za mito je potrošeno više od 20 miliona KM, jer ne može ovo samo jedan čovjek raditi. To je čitav spektar ljudi koji se moraju uključiti. Ovo je zadnja revizija koja se radi. Ko prođe ovu reviziju može mirno da spava", rekao je Helez komentirajući implementaciju Zakona o reviziji korisnika u Federaciji BiH.

On je priznao da je bilo grešaka bilo, ali i da će se revizija, uprkos svim pritiscima, biti nastavljena, a onda je na Tužiteljstvu BiH da uradi svoj dio posla.

Više od 5.000 korisnika boračkih prava po različitim osnovama skinuto je sa platne liste Federacije BiH u protekelih sedam mjeseci, navodi "Slobodna Europa".

Iako je Zakon o reviziji korisnika usvojen početkom 2010. godine, ozbiljni koraci u implementaciji napravljeni su tek prošle godine, a dosadašnjom revizijom u federalnom proračunu ušteđeno je oko sedam miliona eura.

Iako podvlače kako generalno nisu protiv revizije, predstavnici boračkih organizacija u nekoliko navrata su prosvjedovali zbog načina na koji se revizija radi.

Protiv revizije je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji resornom ministarstvu zamjera, kako kaže, selektivnu provođenje i dvostruke kriterije koji se primjenjuju na štetu pripadnika HVO-a.

Srna