SDA odbija prijedlog HDZ-a BiH za Mostar, pregovori idući tjedan

Mostar, izbori u Mostar
Pitanje statuta je i dalje neriješeno, a zadnje informacije govore kako se može očekivati da će Tihićeva stranka u državnom Parlamentu koristiti sve mehanizme kako bi blokirala promjenu Izbornog zakona koje je u proceduru uputila izaslanica u Domu naroda BiH Borjana Krišto, piše Večernji list.

Zaštita interesa
U tom prijedlogu se navodi kako je za usvajanje proračuna Mostara potrebna dvotrećinska većina, kao i postojanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa. Upravo ova dva mehanizma nema nijedna lokalna samouprava u državi.

- Tu je još nekoliko primjera na kojima se jasno vidi kako je prijedlog u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, ali opet, ima dovoljno mehanizama kojima se štite svi konstitutivni narodi u BiH. Ipak, zadnje informacije govore kako će bošnjački zastupnici na državnoj razini koristiti sve mehanizme kako bi blokirali, odnosno, oborili ovaj prijedlog - rekli su nam sugovornici Večernjeg lista.

Ako SDA nastavi s ovakvih ponašanjem, jasno je da lokalni izbori u Mostaru neće biti održani ni ove godine. To bi ujedno značilo kako bi se mostarska agonija nastavila, te kako bi gradska vlast i dalje funkcionirala u teškim uvjetima.

- Idući tjedan bi se trebao održati sastanak kojem će nazočiti lokalni predstavnici SDA i HDZ-a BiH. Govorit će se o aktualnim problemima u gradu uključujući i promjene Izbornog zakona koje se odnose na Mostar, te o problemima u funkcioniranju Gradske uprave i komunalija.

SDA još uvijek nije ponudio odgovore zašto im je neprihvatljiv prijedlog koji je u proceduru uputila Borjana Krišto. Stječe se dojam kako se odbija samo zato što stiže iz HDZ-a BiH, te kako je to dio predizborne taktike - poručuju sugovornici iz HDZ-a BiH.

S druge strane, u SDA smatraju kako spomenuto prijedlog-rješenje za Mostar ne štiti Bošnjake dovoljno od majorizacije, ali ne spominju u čemu je konkretno problem.

Odlaganje izbora
Novo odlaganje izbora u Mostaru za čak dvije ili tri godine imalo bi katastrofalne posljedice po ovaj grad. Priljev sredstava u proračunu Grada je svakako smanjen zbog nepostojanja Gradskog vijeća, a Federacija i dalje smanjuje iznose od povrata PDV-a jer vraća svoje dugove.

Sve ovo gura Mostar u financijski kolaps i potencijalne socijalne nemire. S obzirom na ponašanje pojedinaca u vlasti, jako je moguće da nekima ovakvo stanje u Mostaru odgovora.