Policijsko-korupcijska afera: Pročitajte tko ih je odavao, a tko kupovao

policija

Jedna od najvećih  policijsko-korupcijskih afera uskoro će dobiti svoj sudski epilog.

Naime, USKOK je nakon provedene istrage podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv poduzetnika Vlade Rajića (53), Igora Mlinara (47) i Rudolfa Krpina (43) zbog sumnja da su od policijskih istražitelja, koji su također optuženi, kupovali povjerljive informacije.
Riječ je o slučaju što se počeo rasplitati još krajem 2012. godine i kada je postalo jasno da podaci o tajnim istraga "cure" iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.
Naime, poduzetnici su preko mreže posrednika od 2010. godine od policijskih službenika nabavljali podatake i službenu dokumentaciju o aktualnim kriminalističkim istraživanjima, provođenju posebnih dokaznih radnji i planiranim uhićenjima. U prijevodu znali su koga, kada i zbog čega USKOK istražuje, tajno prati ili prisluškuje. Tako se trgovalo transkriptima razgovora i sudskim nalozima za tajno praćenje.
Povjerljiva dokumentacija prodavana je zainteresiranim osobama samo s jednim ciljem - da se neovlaštenim dostavljanjem podataka i službene dokumentacije oteža ili onemogući prikupljanje dokaza provođenjem kriminalističkih istraživanja i posebnih dokaznih radnji.
Osim spomenute trojke među optuženima su policijski službenici Marko Svalina, Vjekoslav Drnić i Selma Abadžić, te još devetero optuženika. Na listi optuženih su i oni kojima su dostavljane povjerljive policijske informacije - Željko Biluš, Stipe Barišić, Damir Ivić i Jozo Petrović.
Iznosi za koje su policajci odavali povjerljive informacije, kako se do sada moglo doznati, nisu bili posebno impresivni, dok je šteta što su ju učinili istražnim organima, kako je u trenutku izbijanja afere potvrđeno, bila velika.
Jedna od operacija što je umalo propala zbog Svaline koji je odao povjerljive informacije bila je ona kojom su istražitelji rasvjetljavali korupciju na Medicinskom fakultetu. Tamo je naime studirao sin Višnje Lončar, bivše zamjenice glavnog državnog odvjetnika, kojoj je Svalina dojavio da joj je suprug pod tajnim nadzorom.

novilist.hr