Mirando Mrsić pohvalio se rezultatima E-sustava u mirovinskom osiguranju

Zavod za mirovinsko, Mirando Mrsić, Ministar rada i mirovinskog sustava, OIB
Takvih je u Hrvatskoj još 485, od ukupno 1,2 milijuna osiguranika. Prijavama u sustav otkrivene su i malverzacije i zloporabe, a zasad je podneseno pet kaznenih prijava.

Nakon što je početkom rujna Zavod za mirovinsko donio odredbu da se mirovine neće isplaćivati onima koji ne dostave OIB, Ministarstvo je krenulo detaljno češljati sustav.

Od 125 tisuća korisnika koji nisu prijavili OIB, u listopadu je obustavljena isplata mirovina za njih 2.800, 11 posto ih je dostavilo OIB naknadno, a za 26 korisnika utvrđeno je da su preminuli: "Ono što je još frapantnije usred Hrvatske smo imali korisnika koji je zapravo prije 20 godina, a njegova je obitelj primala uredno mirovinu svih tih 20 godina. Samo zbog ovog jednog dobro je da smo krenuli u sustav", rekao je ministar Mirando Mrsić, ističući kako su time oštetili proračun za 485 tisuća kuna. Dosad je podneseno pet kaznenih prijava, a svi koji su primali lažne mirovine morat će ih vratiti. Od 1,3 milijuna nepripadajućih isplata, Ministarstvo je dosad uspjelo naplatiti dvije trećine. Početkom travnja u Hrvatskoj je evidentirano još 485, a u inozemstvu devet tisuća onih koji nisu dostavili OIB.

"Postoji velika mogućnost da se i tu skrivaju preminule osobe. Do kraja šestog mjeseca trebale bi stići potvrde o životu ovih devet tisuća korisnika u inozemstvu koji nemaju OIB. Vjerojatno ćemo i u tom dijelu utvrditi pojedine nepravilnosti", kaže Mrsić.

Transparentnost, brzina, smanjenje gužvi na šalterima; cilj je e-prijava i odjava na sustav mirovinskog osiguranja koji je na snazi od početka godine. Rezultati su zadovoljavajući, rekao je ministar, tijekom prva četiri mjeseca evidentirano je 120 tisuća e-prijava. "Približno devet posto zakašnjelih je prijava, onih izvan jednog dana. To je i prosjek, a što ide u prilog da su poslodavci prihvatili ovaj sustav", zaključio je.

glas-slavonije.hr