Medvjedi napali konje u zaleđu Novog Vinodolskog

medvjedi, konji, U zaleđu Novog Vinodolskog

Zaprepašteni mještani

BILE U zaleđu Novog Vinodolskog, u selu Bile, medvjedi su nasrnuli na konje. Možda napad zvijeri i nije neka novost jer su na konje i krave nasrtali vukovi i medvjedi, no svakako je novost da se napad dogodio pedesetak metara od kuća. Mještani Bila s nelagodom izlaze iz svojih kuća nakon jutarnjeg napada.

- Ljudi drže konje bez nadzora. Očito je da medvjedi nemaju hrane u šumi i da se spuštaju prema selima tragajući za konjima. Da nema konja o kojim nitko ne vodi brigu, ne bi bilo niti medvjeda. Tko zna koliko puta smo tražili da se riješi problem i pisali na sve strane, no očito nema želje da se problem riješi. Ne znam koga se štiti, pita se mještanka Bila.

Medvjed je usmrtio ždrijebe. Po tragovima krvi se vidi da ga je vukao dvadesetak metara. Konj je preživio napad, ali obzirom na rane, teško je prognozirati hoće li se napad pokazati kobnim.

Medvjed je lani u sumrak usmrtio kravu u selu Crno, pedesetak metara od kuće. Mještani kažu da su viđali medvjede, ali da u pola stoljeća nije zabilježen napad medvjeda na blago. Zimus su u nekoliko navrata konje napali vukovi. Jednom čak i na cesti Bater-Breze pred očima zaprepaštenog vozača.

novilist.hr