Granica između BiH i EU nasred ulice u Metkoviću

BIH, Hrvatska, granica, eu, granična policija, Terenski ured jug, granica, gužva, čekanje, carina, slovakinja, seks, granica, granična policija, šverc, granica, rampa, BIH, Hrvatska, Gorivo, lažne putovnice, granica, Klek, Grude, šverc, roba, granica, schengen, Neretva, schengen, granica, granica, čekanje, Gabela, unka, Makarska, šverc, mrtvac, granica, BIH, Europska unija, Metković, granična policija, BIH, granica, gužva, prosvjednici, Gabela polje, GP Doljani, blokada Doljana, Doljani, Hrvatska zemlja, granica, BIH, granica, granica između Hrvatske i BiH, Gabela, Metković, granica, granični policajac, granični prijelaz doljani, granični prijelazi, granični prijelaz, izdavanje viza, granični prijelaz doljani, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje, stanje na putevima, stanj
. S jedne njene strane je Bosna i Hercegovina, a s druge Hrvatska. Tamošnji stanovnici svakodnevno i po više puta prelaze ulicu, odnosno granicu, i nemaju osjećaj da prelaze iz jedne zemlje u drugu.

Autor reportaže Deutsche Wellea razgovarao je sa stanovnicima ove ulice koji su primorani sa sobom uvijek nositi pogranične propusnice i pokazivati ih graničnim policajcima.

Petra Pavlović čim izađe na ulicu iz dvorišta bakine kuće uđe u Europsku uniju. Davor i njegova majka Jadranka Dominiković žive na južnoj strani ulice, u Hrvatskoj, ali svaki put kad pređu ulicu uđu u BiH.

"Kada se igram s kćeri stalno prelazim s jedne strane ulice na drugu", kaže Davor, objašnjavajući ovu neobičnu situaciju.

Iako nema graničnih oznaka, Davor točno zna gdje je granica - na ivičnjaku susjednog dvorišta.

Ipak, u ovoj ulici se živi normalno, samo što malo češće patrolira policija. Jadranka kaže da stanovnike ulice Marka Marulića policajci uglavnom poznaju i ne traže im propusnice.

Komandir granične policije u ovom gradu Zoran Pulić objasnio je kako rješava ovaj izazov za policiju.

"Ja sam kao načelnik stanice tamo u tom pograničnom području i u ulici Marka Marulića postavio sve stare, iskusne policajce, koji poznaju lokalno stanovništvo. Nisam stavio neke iz Slavonije, koji su došli prije mjesec dana, da ne bi ljude maltretirali. I to ide normalno, sasvim normalno. A krijumčare mi istresamo, pretresamo, oduzimamo im robu, mi imamo svoje evidencije, radi se, zapljenjujemo robu od krijumčara i u ulici Marka Marulića. Znači, zabrinuti trebaju biti krijumčari, a normalni ljudi neka žive normalno", poručio je.

On jednom mjesečno s kolegama iz BiH i stanarima ulice održava sastanke na kojima razgovaraju o rješavanju problema.

Dnevno