U deset godina ekološke akcije uklonjeno 15.000 auto-olupina

ekološke akcije, auto-olupina, Romeo Ibrišević, fotoreporter, Recikliranje
...Velebit, Učka), s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj), iz slavonske ravnice, spilja, sa zagorskih, samoborskih i žumberačkih brega, itd.

U deset godina provođenja ekološke akcije "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina" iz nacionalnih je parkova i parkova prirode uklonjeno 15.000 olupina, priopćio je danas Romeo Ibrišević , fotoreporter koji je prije deset godina s tvrtkom Renault Hrvatska i pokrenuo akciju.

"Radi se o krupnom otpadu koji svakoga smeta, ali organizirane društvene akcije čišćenja nije bilo", navodi Ibrišević.

Olupine su vađene iz rijeka (Zrmanja, Kupa, Sava), slapova (Zareški krovi, jezera (Baćinsko jezero, Imotska jezera), podmorja (uvala Običaj, Lisičarka, Sv. Marija Magdalena), s planina (Medvednica, Papuk, Dinara, Velebit, Učka), s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj), iz slavonske ravnice, spilja, sa zagorskih, samoborskih i žumberačkih brega, itd.

U akciji su sudjelovali učenici, učitelji, nastavnici, odgajatelji, djeca, roditelji. Provodili su je vatrogasci, pripadnici policije i vojske, Gorska služba spašavanja, planinari, šumari, speleolozi, ronioci, varioci, poštari i komunalni redari, a pomagali volonteri i lokalno stanovništvo. Recikliranja auto-olupina preuzeo je državni koncesionar za skupljanje metalnog otpada CEZAR (prije CIOS).
"Akcija se nastavlja dok i posljednja olupina ne završi u reciklažnom dvorištu", poručuje Ibrišević.

Hina