FOTO/VIDEO  Solar Impulse 2 preletjeti Zemlju samo uz pomoć solarne energije

Solar Impulse 2, solarne ploče, budućnost zrakoplovstva, Solar Impulse 2, zrakoplov na sunčevi pogon, André Borschberg , Bertrand Piccard, pilot, Solar Impulse 2, obnovljiva energija, obnovljivi izvori energije, Solar Impulse 2, solarni zrakoplov
Ona je u Ženevi predstavila novi, unaprijeđeni zrakoplov Solar Impulse 2. Prvi prototip prošle je godine uspješno preletio Sjedinjene Države. Njegov nasljednik će sljedeće godine krenuti na put oko svijeta.

- Nevjerojatno je koliko je tehnologija napredovala u tako kratkom razdoblju. Nova verzija Solar Impulsea bolja je u svim kategorijama. Ovaj zrakoplov je lakši, učinkovitiji i kudikamo udobniji - rekao je Piccardov jedini suradnik Andre Borschberg.

"Može vječno letjeti, tako je dobro napravljen"

Njih dvojica 12 godina rade na razvoju projekta za koji vjeruju da je budućnost zrakoplovstva. Uz inicijalni budžet od 616 milijuna kuna, u svojoj letjelici uspjeli su prvi put poletjeti 2009. Dvije godine poslije počeli su raditi na novoj verziji Solar Impulsea.

Riječ je o samo 2300 kilograma teškoj letjelici koja pomoću više od 17.000 solarnih ploča puni baterije. One joj služe za noćni let, a preko dana leti izravno na sunčevoj energiji. Maksimalna brzina joj je oko 145 kilometara na sat, a pogone je četiri motora s ukupno 74 konjske snage.

- Riječ je o stroju koji može letjeti praktički vječno, tako je dobro napravljen - rekao je Piccard, koji je 1999. godine bez slijetanja obišao svijet u balonu. Solar Impulse 2 letjet će sjeverno od ekvatora 20 dana, a piloti će se mijenjat svakih pet dana.

Njima je na raspolaganju kokpit površine 3,8 četvornih metara koji Piccard i Borschberg opisuju kao tipično mjesto u poslovnoj klasi, prenosi 24sata.hr. Budući da kabina nije pod pritiskom, zrakoplov će letjeti nisko kako bi piloti imali zraka.